Lumea în care trăim - Nivelul de pesticide din fructe și legume a crescut cu 53% în mai puțin de un deceniu

Distribuie pe:

Un studiu derulat în perioada 2011-2019 relevă o creștere alarmantă a cantității de pesticide care contaminează fructele și legumele de pe rafturile magazinelor din Europa * Studiul contrazice afirmațiile Comisiei Europene, conform căreia fermierii folosesc mai puține pesticide responsabile de apariția diferitelor forme de cancer și alte boli grave * Rezultatele cercetării demonstrează că, în ultimii nouă ani, nivelul de pesticide din fructe și legume a crescut cu 53% * Fructele cele mai contaminate: murele, piersicile, perele, căpșunele * Cei mai mari producători de fructe și legume cu conținut ridicat de substanțe toxice au fost Belgia,, cu 34% din mostrele analizate, și Irlanda, cu 26% * Puțin peste o cincime din fructele și legumele din Franța, Germania și Italia conțin urme de pesticide * S-a constatat și o creștere a combinațiilor chimice din fructe și legume, cu risc crescut pentru consumatori deoarece aceste “cocteiluri” amplifică efectele negative asupra sănătății, cu consecințe imprevizibile * Jumătate din perele analizate în toată Europa sunt contaminate cu până la cinci agenți chimici periculoși * Deși unii giganți din industria chimică susțin că urmele de pesticide sunt “perfect sigure”, experții medicali atrag atenția că unele substanțe chimice nu au limite de siguranță, fapt valabil pentru majoritatea pesticidelor * Guvernele au fost obligate să elimine treptat pesticidele toxice identificate în studiul menționat, încă din 2011, printr-o directivă a UE, din 2011, dar un raport al Comisiei Europene din 2019 a constatat că niciuna nu a fost eliminată * Cu toate acestea, UE susține că, în 2019, s-a înregistrat o scădere cu 12% în utilizarea substanțelor ce conțin pesticide.

* * *

Contaminarea fructelor proaspete cu cele mai periculoase pesticide a crescut dramatic în Europa în ultimul deceniu, potrivit unui studiu derulat timp de nouă ani (2011-2019) de rețeaua de organizații neguvernamentale Pesticide Action Network (PAN Europe).

O treime din mere și jumătate din murele analizate prezentau reziduuri din cele mai toxice categorii de pesticide, unele fiind asociate cu boli, inclusiv cancer, boli de inimă și malformații congenitale.

Reziduurile de pe fructele de kiwi au crescut de la 4% în 2011 la 32% în 2019, iar nivelul de contaminare a cireșelor s-a dublat (de la 22% la 50%).

În total, analiza a aproape 100.000 de mostre din cele mai populare fructe de pe continent a relevat o creștere cu 53% a nivelului de contaminare cu pesticide extrem de periculoase.

Substanțele identificate sunt, în prezent, permise în agricultura UE, dar se află pe lista celor propuse spre eliminare treptată sau înlocuire cu unele care prezintă un risc mai mic risc pentru oameni și mediu.

Experți de la Centrul German pentru Cercetare Integrativă a Biodiversității (iDiv) au descris raportul drept “șocant”: “Ce rost are să mănânci sănătos, dacă fructele și legumele sănătoase sunt tratate cu toxine?”

Purtătorul de cuvânt al PAN Europe, Salomé Roynel, a declarat, la rândul său: “Consumatorii se află acum într-o poziție îngrozitoare, li se spune să mănânce fructe proaspete, multe dintre ele contaminate cu cele mai toxice reziduuri de pesticide, asociate cu efecte grave asupra sănătății. Pentru noi este clar că, de frica lobby-ului, guvernele nu au nicio intenție să interzică aceste pesticide, indiferent ce spune legea”. Sunt invocate, în context, campaniile grupurilor de lobby din agricultură, menite să slăbească strategia privind alimentele sustenabile.

Aproape o treime din fructele analizate erau contaminate cu substanțe periculoase în 2019, ultimul an pentru care cercetătorii au dispus de date.

Cele mai contaminate au fost: murele (51%), piersicile (45%), căpșunele (38%), cireșele (35%) și caisele (35%), iar dintre legume - țelina (50%) și varza (31%).

Cercetătorii au constatat că, per total, cantitatea de fructe și legume contaminate în 2019 a crescut cu 8,8% față de perioada de referință 2015-2017.

Comisia Europeană susține că utilizarea pesticidelor periculoase a scăzut cu 12% în 2019 față de perioada 2015-2017 și propune o reducere suplimentară cu 50% până în 2030.

În schimb, noul studiu a constatat că nivelurile de contaminare au crescut “dramatic” pentru fructe precum: merele (cu 117%) și cireșele (cu 152%), chiar din anul 2011, când guvernele țărilor din UE trebuiau să înceapă să interzică pesticidele incriminate.

Autorii atrag atenția că, în ce privește pesticidele, nu atât cantitățile sunt mai importante, cât impactul lor, pentru că “în ziua de azi poți ucide mult mai mult cu mult mai puțin”. De aceea, spun ei, noul studiu este extrem de îngrijorător, deoarece “expune, probabil, doar vârful unui aisberg de substanțe agrochimice”, deoarece se ocupă exclusiv de substanțele chimice deja dovedite a fi periculoase: “Preocupările noastre cu privire la utilizarea excesivă a substanțelor chimice ar trebui să depășească grijile legate de fructele și legumele monitorizate - vorbim de un sistem care, literalmente, se sinucide”.

O reformă a legislației UE privind pesticidele urma să fie demarată în iunie 2022, după ce fusese amânată, în martie, pe fondul temerilor legate de securitatea alimentară legată de criza din Ucraina.

În martie, însă, Comisia Europeană a anunțat o suspendare “de excepție” a regulilor de agricultură ecologică pentru a permite cultivarea a patru milioane de hectare în zone de interes ecologic.

Olivier de Schutter, raportor special al ONU pentru sărăcia extremă și drepturile omului a spus că factorii de decizie europeni ar trebui să rămână fermi cu privire la “regulile verzi”.”Din păcate, acum, odată cu criza alimentară în plină desfășurare, suntem extrem de presați, în special din partea sindicatelor fermierilor, care spun că trebuie să creștem producția pentru a compensa întreruperea aprovizionării cu grâu, ulei vegetal și porumb din Ucraina și Rusia”.

Peste o treime dintre europeni sunt îngrijorați de contaminarea cu pesticide a alimentelor.În 2017, a fost depusă a doua cea mai populară petiție recunoscută de UE, prin care se cere interzicerea completă a pesticidelor; petiția poartă peste un milion de semnături.

Comisia Europeană vrea noi reguli obligatorii pentru a reduce utilizarea pesticidelor la jumătate până în 2030, dar PAN Europe susține că lobbyiștii vor continua să submineze aceste obiective. (surse documentare - euronews.com/green/2022/05/25/shocking- rise-in-toxic-pesticides-on-european-fruit-says-study; theguardian.com/environment/2022/may/24/european-fruit-with-traces-of -most-toxic-persicides-up-53-in-nine-years)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu