Astăzi, 1 august, Ziua Tanchiștilor

Distribuie pe:

În fiecare an, la data de 1 august, în armata română sărbătorim ,,Ziua armei tancuri”, când, în anul 1919, două personaje distincte - Lt. Col PANDELE PREDESCU, de meserie artilerist, și Mr. GHEORGHE NEGRESCU, de meserie inginer de aviație, au asigurat comanda primului batalion de tancuri în România.

TANCUL, prin definiție, este o mașină de luptă blindată, pe șenile, cu mare putere de foc, mobilitate sporită și protecție prin blindaj. Poate duce lupta cu succes împotriva avioanelor ce zboară la joasă înălțime, cu elicoptere, cu alte tancuri similare sau mașini de luptă și, recent, și cu drone.

De asemenea, trece peste cursuri de apă sau pe sub apă în toate fluviile și apele României, trece șanțuri adânci și obstacole naturale cu ușurință și, la nevoie, trage precis și indirect, până la distanțe de peste 11 kilometri. Pentru operativitate și succes, cooperează cu infanteria ca desant pe tancuri și cu celelalte forțe din structura armatei.

Toate aceste performanțe se datorează echipajului de oameni care îl deservește și compensează dotarea mai bună, uneori superioară a inamicului. Prin însăși natura sa, arma tancuri, pe lângă înaltele calități și virtuți de buni comandanți, cere deprinderi practice de tacticieni desăvârșiți și foarte buni și prețioși trăgători cu armamentul divers din dotarea tancului.

Cine este tanchistul? Este omul pe care îl reîntâlnești de cele mai multe ori în poligon, în tancodrom, aplicație, luptându-se cu intemperiile, respectiv cu frigul și zăpezile iernii, cu ploile toamnei sau ale primăverii, cu pământul și noroiul frământat de apă, cu soarele și seceta verii.

Așa sunt și tanchiștii mureșeni, care s-au instruit și pregătit în poligonul Ungheni sau Sângeorgiu de Mureș, în tancodromul Cerghid, în taberele de trecere peste cursuri de apă de la Vidrasău, Noslac sau Sântana de Mureș, Cârțișoara, Babadag, Cincu sau alte terenuri de instrucție. Dacă îi priveai după activități, erau arși de soare, transpirați, plini de fum și praf, negri, dar cu privirile mereu luminate și mulțumitoare, dincolo de toate greutățile și efortul depus.

După Revoluția din decembrie 1989, odată cu începerea procesului de diminuare a efectivelor de tancuri în vederea aderării la NATO, începând cu anul 1995, s-a trecut la structura de organizare tip NATO, respectiv încadrarea subunității tip pluton cu cinci tancuri și apariția marii unități tip BRIGADĂ, cu mobilitate și putere de foc adecvată pentru situații de luptă moderne.

La Târgu Mureș procesul de reînnoire s-a concretizat prin înființarea Brigăzii 2 Tancuri Mureș, pe scheletul fostului regiment de tancuri, brigadă condusă de col.AUREL BOCHIȘ și col. POPESCU IOAN, șef de Stat major. Această brigadă avea în compunere și un batalion de tancuri gata de luptă, permanent condus de Lt. Col. CIRDAN IOAN și Lt. Col. ȘANDRU IOAN - șef de Stat major.

Procesul de reducere efective și tehnică grea a continuat și în luna decembrie 2001, astfel că pe scheletul Brigăzii de tancuri se formează Centru 2 Depozitare tancuri.

În anul 2002, în Garnizoana Tg. Mureș se înființează comandamentul Brigăzii 6 Tancuri, după o structură tip NATO, cu un batalion de tancuri în Tg. Mureș, respectiv B.53 TC., care, printre altele, a avut și responsabilitatea pregătirii unui batalion de tancuri operațional pentru instruirea armatei naționale afgane.

În iunie 2006 se finalizează procesul de reducere efective prin desființarea și acestei mari unități de tancuri. În paralel cu această activitate, în garnizoana Tg. Mureș au fost înființate unitățile și Comandamentul de operații speciale, care duc mai departe tradițiile marii unități de tancuri existente în intervalul de timp anul 1951 - anul 2006. Deși nu mai există unități de tancuri, în garnizoana Tg. Mureș funcționează Clubul tanchiștilor, care desfășoară activități pentru a păstra viu spiritul tanchistului și al tancului.

Conflictul actual din Ucraina a consemnat utilizarea intensivă a tancurilor, statele europene și cele de peste ocean au adus tancuri pe teritoriul ucrainean și la granițe pentru scurtarea și încheierea conflictului.

Să privim cu respect către trecut și să aducem un omagiu tuturor eroilor care și-au făcut datoria către țară în poligoane de instrucție, săli de antrenament, simulatoare, aplicații tactice, șantiere, misiuni, și, mai nou, în teatre de operații.

Ne înclinăm cu respect în fața ofițerilor, subofițerilor, maiștrilor militari, militarilor profesioniști, gradaților și soldaților tanchiști care au lucrat în Târgu Mureș, onorându-și cu profesionalism și responsabilitate datoria către țară.

Vă doresc multă sănătate și să aveți parte de tot ce este mai bun și mai frumos în jurul vostru!

MR.(r) CIUPU MIHAI

Lasă un comentariu