Zilele Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice “George Emil Palade” din Târgu Mureș - VIVAT ACADEMIA!

Distribuie pe:

Eveniment cu tradiție, sărbătoare a comunității academice și un prilej de a celebra performanța academică, Zilele Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice “George Emil Palade” din Târgu Mureș au cuprins, la ediția din acest an (11 - 15 decembrie), peste 75 de evenimente științifice, sociale și cultural-artistice, lansări de carte, simpozioane, workshop-uri în domeniile Sănătate, Științe și Tehnologie, prezentări orale și demonstrații practice, expoziție de arhitectură și un atelier de creație jurnalistică, din rândul cărora menționăm: Conferința internațională a doctoranzilor și tinerilor doctori, Sesiunea științifică a cadrelor didactice, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa și a Diplomei de onoare “Dr. Petre Muscă”, prelegere despre viața și personalitatea savantului George Emil Palade, Cursul Comitetului pentru Educație Europeană în Anestezie, inaugurarea Centrului de Excelență în Farmacovigilență la Facultatea de Farmacie, Conferința “Abordări actuale în reabilitarea orală complexă”, concursul studențesc de comunicări științifice “Tudor Drăganu”, concertul anual studențesc de colinde ș.a.

În cadrul Galei UMFST, desfășurată joi, 14 decembrie, Rectorul Universității din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a acordat Diplome de Onoare pentru trei cadre didactice pensionate în 2023, precum și 16 Diplome de Onoare unor cadre didactice care au împlinit o vârstă rotundă în decursul acestui an.

Dascălii pensionați în acest an care au primit Diplome de Onoare sunt: conf. univ. dr. Dorin Marian, conf. univ. dr. Luminița Chiorean și conf. univ. dr. Maria-Dorina Pașca.

Universitarii mureșeni care în 2023 au împlinit o vârstă rotundă, recompensați cu Diplome de Onoare: conf. univ. dr. Seres-Sturm Magdalena (85 de ani), prof. univ. dr. Ioan Muntean (85 de ani), prof. univ. dr. Ramona-Felicia Ureche (85 de ani), prof. univ. dr. Constantin Drașoveanu (85 de ani), șef de lucrări dr. ing. Adrian Moisoiu (85 de ani), prof. univ. dr. Kiss Eva (80 de ani), conf. univ. dr. Gogolák Edit (80 de ani), prof. univ. dr. Vasile Dobrescu (80 de ani), prof. univ. dr. Grigore Aloiziu Dogaru (75 de ani), conf. univ. dr. Ioan Burcă (75 de ani), prof. univ. dr. Constantin Copotoiu (75 de ani - foto), prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop (75 de ani), prof. univ. dr. ing. Alexandru Morar (70 de ani), conf. univ. dr. Horváth Alexandru (70 de ani), conf. univ. dr. Ioan Rus (70 de ani) și conf. univ. dr. Victor Balogh-Sămărghițan (65 de ani).

Diplome de Excelență: prof. univ. dr. abil. Theodora Benedek (foto) - pentru factorul de impact acumulat cel mai mare în calitate de prim autor în anul calendaristic 2023 pentru domeniul Sănătate, categoria cadru didactic titular; prof. univ. dr. abil. Péter Ildikó (la domeniul Științe și Tehnologie) și asist. univ. dr. Flaviu Moldovan (la categoria Cadru didactic din universitate cu vârsta de până la 35 de ani).

Granturi de cercetare științifică, secțiunea “Granturi colective, domeniul Sănătate”: dr. Mircea Stoian, dr. Eliza Rusu și dr. Adrian Vasile Mureșan.

La secțiunea “Granturi individuale, domeniul Sănătate”, au fost declarați câștigători: dr. Balla Beata, dr. Emil Arbănași, dr. Andreea Pricopie, dr. Ștefania Fodor, dr. Dan Cozac, dr. Simon-Szabó Zsuzsánna, dr. Teodora Radu, dr. Eugenia Corina Budin, drd. Oana Mosora, dr. Al Hussein Hussam și dr. Andreea Cozac-Szoke.

La secțiunea “Granturi individuale”, domeniul “Științe și Tehnologie”, a fost declarată câștigătoare dr. Cristina Vereș.

Diplome de Excelență pentru performerii examenului de Rezidențiat: Bogdan-Marius Budianu (domeniul Medicină) și Barta Ágota-Noémi (domeniul Farmacie). (Sursa și foto VIDEO-FOTOREPORTAJ: Diplome de Onoare pentru Seniorii UMFST Târgu Mureș)

La Târgu Mureș - University Forum și University Tower

Tot în cadrul Zilelor UMFST, un laborator SMART și un studio de podcast pentru studenți au fost inaugurate, vineri, în clădirea fostului Mureș Mall din centrul municipiului Târgu Mureș, achiziționată recent de către Universitatea mureșeană.

Rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat (sursa -agerpres.ro) că instituția a achiziționat două clădiri ultracentrale din municipiu, Mureș Mall și Romtelecom, pentru înființarea University Forum și University Tower:

“Achiziția clădirii Mureș Mall a generat multă emoție la momentul respectiv. E ușor de înțeles, cred, că anumite decizii nu devin publice imediat ce sunt luate, nu pentru că ar fi ceva de ascuns, ci doar pentru a proteja interesul universității și de a preveni blocaje de diferite feluri, care pot apărea deseori (...) Și pentru a înlătura temerile că ne transformăm în comercianți, clădirea Mureș Mall, care se va numi University Forum, este, cum bine știți, legată funcțional printr-un pasaj subteran, de cealaltă clădire recent achiziționată de universitate, clădirea Romtelecom, care se va numi University Tower, zona urmând a deveni un pol universitar important al orașului unde se vor muta Facultatea de Economie și Drept din Livezeni și Facultatea de Științe și Litere Petru Maior de pe strada Nicolae Iorga”.

În noile clădiri vor funcționa o bibliotecă universitară pentru domeniile umanistice și noi spații didactice, inclusiv o farmacie universitară, o bază de pregătire în dermato-cosmetologie, cu o abordare a funcționării diferită, prin adăugarea de servicii medico-farmaceutice adresate întregii comunități: “Clădirea eliberată de Facultatea de Științe și Litere de pe str. Nicolae Iorga va fi atribuită Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației (FITI), dezvoltarea învățământului tehnic fiind o direcție de dezvoltare strategică pentru universitate, la care sper să țină pasul și cei care sunt parte a acestei facultăți, fie că sunt cadre didactice, fie ca sunt studenți. FITI trebuie să devină punctul de atracție a investitorilor în Târgu Mureș, care nu vin aici nici pentru Weekend (Complexul de Agrement Mureșul, n.r.), nici pentru Zoo - altfel, instituții respectabile, dar acolo se merge la sfârșit de săptămână - ci pentru expertiza și resursa umană bine calificată, la fiecare nivel. Ambele clădiri de pe str. Nicolae Iorga sunt subiectul unor proiecte majore de reabilitare la care lucrăm în prezent și le vom depune în februarie 2024, împreună cu proiectul pentru clădirea University Tower. Estimez însă că Mureș Mall - University Forum va deveni funcțional mai repede decât se așteaptă cei mai mulți, parțial chiar în primul semestru al anului 2024”, a subliniat prof. dr. Azamfirei.

Potrivit strategiei UMFST Târgu Mureș, vor fi create trei zone universitare importante centrale: cea preponderent medicală în aria campusului central, zona de învățământ tehnic în aria fostei Universități Petru Maior și zona socio-umanistă în Piața Victoriei.

UMFST intenționează să trans-forme clădirea care va fi eliberată de Facultatea de Economie și Drept, situată în Livezeni, într-un Centru de cercetări avansate în tehnologii și inginerie medicală, similară Centrului de Cercetări Avansate, care se va numi InnovX.

În acest fel, Campusul tehnic dual - ErgopolX din proximitate, acest Centru de cercetări în tehnologie, Spitalul universitar și Centrul de formare postuniversitară, toate localizate în aceeași zonă, vor deveni Parcul tehnologic și științific al Universității, menționează sursa citată. (I.S.)

Ileana Sandu

Foto:  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie - George Lucian Benea și Atti Măsline

Lasă un comentariu