Semnalăm... Semnalăm... Factura electronică - obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Finanțelor a anunțat, prin intermediul unui Comunicat de presă, că facturarea electronică va fi obligatorie, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura urmează să fie aplicabilă până în 31 decembrie 2026. Dacă se va considera necesar, România poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA. RO e-Factura are beneficii importante atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat, contribuind la eliminarea vulnerabilităților vechiului sistem de facturare pe suport hârtie.

“Este o decizie pe care o salut și care ne va fi de mare folos. Va însemna creșterea transparenței, monitorizarea precisă a tranzacțiilor și raportarea în timp real către autoritățile fiscale, fiind un instrument valoros în eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurență echitabilă între contribuabili. Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă și verificabilă a tranzacțiilor comerciale facilitează procesul de verificare și audit, asigurând că tranzacțiile sunt conforme cu reglementările fiscale și nu au fost manipulate în mod fraudulos. Implementarea facturării electronice obligatorii elimină posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. Mai mult, sunt schimbări care ne vor permite să eliminăm cât mai multe declarații și formalități fiscale, aspect care va reduce din povara fiscală pe care o suportă contribuabilii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Categoriile de operatori economici care au obligația de a emite facturi electronice în relația relația business-to-business (B2B) și de a le transmite prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și data de la care intervine această obligație vor fi stabilite în perioada următoare. (Sursa foto: facebook.com/mfpromania)

Vasile Bota

Lasă un comentariu