Ne-am interesat pentru dumneavoastră - 2.001 euro la hectar pentru cartofii de sămânță

Distribuie pe:

APIA plătește o subvenție suplimentată pentru cartofii de sămânță. Astfel, fermierii care cultivă cartofi pentru sămânță pot primi 2.001 de euro la hectar, sub formă de sprijin cuplat pentru venit, pe lângă plățile de bază pe care le pot încasa pe suprafață.

Sprijinul va contribui la asigurarea materialului săditor liber de boli virotice; menținerea suprafețelor cultivate cu cartof pentru sămânță, dar și a veniturilor producătorilor de sămânță de cartof; reducerea riscului de abandon al culturilor pentru obținerea seminței de cartof.

Fermierii trebuie să valorifice minimum 15 tone sămânță de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru a încasa subvenție cuplată. Documentele justificative de valorificare a producției trebuie să fie depuse la APIA începând cu 1 martie, până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.

De asemenea, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată în conformitate cu Legea nr. 266/2002 și cu Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor și normelor tehnice privind producerea în vederea comercializării, certificarea calității și comercializarea cartofului pentru sămânță, cu modificările și completările ulterioare. Pentru sămânța achiziționată de la terți, fermierul prezintă factura de achiziție sau fila/filele din carnetul de comercializare a seminței de cartof, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeței declarate, însoțită/însoțite de: documentul de calitate și conformitate al furnizorului; sau orice alt document echivalent documentului menționat emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE; sau o etichetă oficială pentru fiecare lot însămânțat care ține loc de document de calitate și conformitate.

În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial/ oficiale de certificare a lotului/loturilor de sămânță, cu mențiunea «Necesar propriu». (B.V.)

Lasă un comentariu