SEMNALĂM... SEMNALĂM... Este interzisă arderea miriștilor!

Distribuie pe:

Fermierii sunt obligați să respecte interdicția de a incendia miriștile, vegetația uscată și resturile vegetale pe terenurile arabile, nerespectarea acestor prevederi legale putând duce la chiar și la pierderea subvenției.

Miriștile sau resturile vegetale pot fi incendiate în situații excepționale, pentru combaterea unor boli sau dăunători, însă doar controlat, cu acord scris de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență pe raza căruia se află terenul.

Conform legislației în vigoare, arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul. De asemenea, trebuie respectate și o serie de măsuri de siguranță, astfel: condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În județul Mureș, anul trecut au fost sancționați pentru nerespectarea interdicției de ardere a miriștilor 300 de fermieri, a precizat Ovidiu SĂVÂȘCĂ, directorul APIA Mureș. (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu