Ce taxe pregătește Guvernul. Din proiectul Ordonanței de Guvern

Distribuie pe:

Hotnews.ro a intrat în posesia proiectului întocmit de Coaliția PSD-PNL cu privire la modificările fiscale ce vor avea loc, adică a creșterilor de taxe pentru acoperirea găurii bugetare. Este vorba despre proiectul unei Ordonanțe de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale. Documentul, de 59 de pagini, poate fi descărcat de pe pagina de internet hotnews.ro.

Trebuie să ținem cont că este vorba despre un proiect astfel că acesta poate suferi modificări la momentul adoptării sale. Mai jos vă prezentăm principalele modificări propuse de Guvern:

Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS

Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%.

Crește TVA de la 5% la 9% pentru:

  • livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, pe suport fizic și/sau pe cale electronică, cu excepția celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio și a celor destinate exclusiv sau în principal publicității;
  • serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice;
  • livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;
  • livrarea către persoanele fizice și persoane juridice sau alte entități indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispenysare medicale și unități de asistență socială, de lemn de foc și de rumeguș, deșeuri și resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn,
  • brichete din lemn sau sub forme similare;
  • livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată următoarelor categorii de consumatori: populație; spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, organizații neguvernamentale, furnizori de servicii sociale, publici și privați, acreditați; livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute;
  • livrarea de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă; livrarea de produse ortopedice.

Ce anume va mai avea TVA de 9%:

Livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepția: băuturilor alcoolice; băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202; alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 5g/100g produs.

Impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare

Impozit pe clădirile cu o valoare mai mare 2,5 milioane lei: sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată depășește 2.500.000 lei. Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

O nouă taxare la microîntreprinderi

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi:

1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv;

3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 - Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 - Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit regle-mentărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

În plus, sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.

Scutirea de la IT-ști: se limitează aplicarea la 10.000 lei

Vor fi scutite de impozitul pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, al ministrului muncii și solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor.

Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

(sursa hotnews.ro, proiect Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale)

Lasă un comentariu