Ce măsuri a pregătit coaliția de guvernare pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Distribuie pe:

Coaliția de guvernare a convenit o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri, a declarat, președintele PNL, Nicolae Ciucă, care a susținut că în acest fel se urmărește încadrarea în deficitul asumat, precum și o dezvoltare “robustă” a României în următorii ani.

“Am convenit, astăzi (luni - n.r.), în coaliție, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri. Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Potrivit acestuia, au fost agreate câteva zeci de măsuri referitoare la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, printre care reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale - președinți și vicepreședinți de Consilii județene, primari, viceprimari și ale reprezentanților autorității centrale în teritoriu - prefecți și subprefecți.

De asemenea, s-a convenit reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.

O altă măsură vizează comasarea unor instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor.

Se mai au în vedere descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții, a completat fostul premier.

El a menționat că în companiile de stat urmează să fie redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere.

“Numărul membrilor Consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5. Totodată, indemnizațiile

cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat”, a explicat liderul PNL.

Conform acestuia, va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

O altă măsură vizează acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

“Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar ale celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a adăugat că o altă măsură prevede comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.

La rândul său, Marcel Ciolacu, a punctat că în efortul de diminuare a deficitului bugetar “greul” trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat. El a susținut că impactul acestor măsuri va fi de circa 5,8 - 6 miliarde de lei până la finalul anului.

“Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat! Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, resursele naturale aflate în proprietatea statului nu vor mai fi concesionate la prețuri “ridicole”, iar primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației. (Agerpres)

Lasă un comentariu