De ce sunt bărbații “surzi” în conversațiile cu femeile

Distribuie pe:

Pentru a construi relații sănătoase și fericite, ascultarea activă a celorlalți este o abilitate importantă, necesară mai ales în comunicarea dintre partenerii unui cuplu.

Însă, cercetătorii olandezi de la Universitatea din Amsterdam, citați de descopera.ro, afirmă că uneori bărbații se confruntă cu dificultăți în a asculta femeile și devin “surzi” în a le înțelege mesajul și preocupările. Specialiștii au prezentat și posibilele motive pentru această situație.

Vocile femeilor sunt mai puțin autoritare - Tonul feminin poate fi perceput mai puțin autoritar și mai puțin convingător decât tonul masculin, ceea ce duce la faptul că bărbații nu prea au încredere în autoritatea și competența femeilor în timpul comunicării. Acest lucru poate face ca barbații să nu ia în serios preocupările sau sugestiile femeilor, deși acestea ar putea fi importante.

Vocile feminine sunt mai complexe - Femeile au tendința să fie mai complexe în comunicare decât bărbații. Acest lucru poate fi o problemă pentru bărbați, care pot avea dificultăți în a urmări o conversație atunci când există prea multe detalii sau atunci când conversația se simte prea emoțională.

Lipsa de empatie - Bărbații tind să aibă mai puțină empatie și mai puțină capacitate de a se conecta cu alții decât femeile. Această lipsă de empatie poate face ca bărbații să nu înțeleagă și să nu asculte nevoile și perspectivele femeilor.

Vocile feminine determină creierele bărbaților să “lucreze” mai mult - Creierele bărbaților trebuie să proceseze mai mult pentru a înțelege cuvintele și intonațiile feminine decât cele ale bărbaților. Acest lucru face ca barbații să se concentreze mai mult asupra procesului de a înțelege mesajul decât asupra mesajului în sine.

Sunt programați să ofere soluții - Bărbații sunt antrenați de cele mai multe ori să găsească soluții pentru probleme. În timp ce acest lucru este util în anumite situații, poate fi problematic într-o conversație cu o femeie, care își poate dori doar să fie ascultată și să primească empatie.

Ascultă doar informațiile esențiale - Bărbații nu sunt interesați de amănunte și “înflorituri”, ei sunt antrenați să asculte doar informațiile esențiale, precum nume, date și cifre relevante. O conversație cu prea multe detalii și modificări este considerată extrem de obositoare pentru bărbați. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu