Avertismente și sancțiuni ale istoriei recente

Distribuie pe:

Presupunând că am ignora sau am uita lecțiile de bază ale istoriei recente, există oare riscul de a repeta greșelile înaintașilor noștri? Istoria agitată și de prea multe ori violentă, a ultimilor 100 de ani, ne demonstrează că: “- Da, ne vom asuma astfel asemenea riscuri existențiale, în mod repetat”. Asemănări frapante și paradoxale, vom descoperi, dacă vom avea curiozitatea să le analizăm, între perioada anilor 1920-1945, și evenimentele tragice ale acestui început de secol XXI. De ce oare există tragice similitudini, peste timp, de care ar trebui să ținem seama? - Acesta este unul dintre motivele pentru care am reluat lectura cărților lui Marin Preda: “Delirul”, “Viața ca o pradă”, “Imposibila întoarcere”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, ...

Am înțeles astfel impactul și implicațiile acelui trecut, umbrit de numeroase evenimente violente, asupra evenimentelor și mentalităților, individuale și de grup, contemporane. Am descoperit că există o serie întreagă de erori, care se repetă cu obstinație de-a lungul mai multor generații. Realitatea repetabilă a acelor vremuri tragice, ne urmărește și pe noi, chiar dacă se spune că “Istoria nu se repetă” și că “Nu poți trece de două ori prin aceeași apă a unui râu”.

Lecturile noastre de fiecare zi și dorința de înțelegere a istoriei recente (și mai puțin recente) a umanității, ne oferă mereu lecții și modele pe care le putem ignora sau putem învăța ceva care să ne ajute să devenim mai buni și mai înțelepți. Există astfel o șansă reală, pe care ar timpul să nu o mai ratăm, prin ignoranță și indiferență - șansa să intrăm într-o altă paradigmă existențială!

Dorin Cremene

Lasă un comentariu