Situație critică în apicultură

Distribuie pe:

Apicultorii români solicită autorităților acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor, având în vedere că fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumătate din producția de miere, iar lipsa resurselor financiare, scăderea consumului și importurile masive de miere au generat probleme grave în sector.

“În ultimii ani, producțiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumătate din producția medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depășește 48-50% din producția medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că prețurile de achiziție sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina și alte țări extracomunitare ne omoară. Stăm și cu bruma de miere pe care o avem în stoc și nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii și lipsa susținerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă și de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că anul trecut a apărut o problemă nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească, și anume lipsa solicitărilor de miere pentru export, dar și scăderea consumului intern de miere.

“Am văzut că nici programul «Mierea în Școli» nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deși România se află în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor. Anul acesta, deși este unul slab, cu o producție între 12.000-14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul și nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import și ați văzut că a recunoscut și Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina și a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în școli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situație nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a avertizat Fetea.

În acest context, ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales că anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) avea prins în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

“Am avut mortalități iarna trecută, am avut secetă în acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicolă și de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depășesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt mulți profesioniști care nu mai reușesc să supraviețuiască. Toate aceste probleme determină o scădere a interesului apicultorilor pentru această meserie, inclusiv a celor tineri, și, în măsura în care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va găsi o soluție de sprijin pentru sector, situația va deveni din ce în ce mai dramatică. Noi am cerut întotdeauna un minimis între 15 și 20 de euro pe familia de albine, dar dacă se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de două-trei kilograme de hrană pentru iernare, este important că mai puteam recupera ceva din gaura făcută în acest an și anul trecut”, a subliniat șeful ACA.

În urmă cu câteva zile, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România i-a solicitat o întâlnire ministrului Agriculturii, Florin Barbu, pentru a-l informa despre problemele grave din apicultură și pentru găsirea unor forme de sprijin financiar în așa fel încât cheltuielile suplimentare efectuate de apicultori în ultimii ani pentru menținerea în viață a familiilor de albine să fie acoperite. De altfel, au fost trimise astfel de informări și către premierul României.

“Ni s-a spus că se gândesc la acordarea unui ajutor de minimis și la altă formă de sprijin pentru apicultori, dar ne tot gândim pe sectorul ăsta de 5, de 10 ani și tot nu facem nimic. Am văzut că ministrul Agriculturii a semnat autorizațiile temporare pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide pentru culturile de toamnă, dar nouă nici măcar nu ne-au cerut o părere. Măcar alți miniștri ne-au mai chemat la o discuție amicală să ne spună că sunt solicitări de la sectorul vegetal și ne întrebau ce măsuri pot fi luate, iar acum am aflat din presă. Lipsește dialogul cu sectorul apicol și nu știu de ce, pentru că noi am avut întotdeauna un comportament onorabil și profesionist. Repet, lipsa dialogului, faptul că nu se poate vinde mierea, prețurile sunt foarte mici, prețurile de cost care au crescut cu 30-40% și niciun ajutor financiar, cam acestea ar fi problemele noastre. Ei tot bat apă în piuă că sunt fonduri prin Programul Național Apicol (PNA), dar de acesta beneficiază doar aproximativ 25% dintre apicultori, iar restul de 75% stăm și așteptăm divinitatea să ne ajute și natura mamă. De aceea am solicitat o întâlnire cu Ministrul Agriculturii, pentru analizarea acestor probleme, pentru evitarea colapsului și găsirea unor soluții reale în apicultură”, a explicat Ioan Fetea.

Nu în ultimul rând, reprezentantul apicultorilor a adăugat că, în cazul în care se va aproba pachetul de măsuri fiscale apărute recent în spațiul public, acesta ar putea afecta mai mult de jumătate din acest sector.

“La noi, jumătate sunt PFA și jumătate persoane fizice. Sigur că ne afectează și pe noi ca asociație, pentru că avem societăți comerciale, avem peste 40 de societăți comerciale care sunt în categoria microîntreprinderilor, ori, dacă ne bagă la 3% impozit pe venit, este teroare. Trebuie să închidem jumătate din țară și nu vor mai avea puncte de achiziție, de desfacere, de aprovizionare, nu numai apicultorii, dar nici produsele stocului nu vor mai fi valorificate. Cum să schimbi acum Codul fiscal când anul financiar mai are încă trei-patru luni? Omul și-a făcut un buget și acum este dat peste cap”, a adăugat președintele ACA.

Potrivit datelor statistice, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, însă România se află la coada clasamentului european, în condițiile în care românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia. Românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

În anii trecuți, producția de miere a României era, în medie, de 22.000 de tone de miere anual, țara noastră clasându-se pe locul patru în Europa.

În prezent, la nivel național există 2,35 milioane de familii de albine și sunt înregistrați peste 35.000-37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membri ACA, care dețin peste 60% din efectivele de albine. (Agerpres)

Lasă un comentariu