Marte a avut o climă ciclică

Distribuie pe:

O nouă dovadă conform căreia viața pe Marte era posibilă în trecutul îndepărtat: roverul Curiosity a descoperit mărturii ale unei clime ciclice, cu anotimpuri uscate și umede alternante, un mediu similar celui de pe Pământ și, prin urmare, propice apariției organismelor vii, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.

“Planeta roșie”, a cărei climă actuală este extrem de aridă, a avut în urmă cu miliarde de ani râuri și lacuri din abundență, care s-au evaporat.

Însă, spre deosebire de Pământ, suprafața planetei Marte nu este reînnoită prin tectonica plăcilor, iar urmele acestor terenuri străvechi au fost bine conservate.

Roverul Curiosity al agenției spațiale americane NASA explorează din 2012 unul dintre aceste terenuri, uriașul crater Gale și muntele său înalt de 6 kilometri, format din straturi sedimentare. “Am înțeles rapid că lucrăm în depozitele de lacuri și râuri, dar nu știam cu ce fel de climă să le asociem”, a declarat pentru AFP William Rapin de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Franța, autor principal al studiului publicat în jurnalul științific “Nature”.

Marte este posibil să fi fost o planetă înghețată, unde o erupție vulcanică a încălzit brusc clima și a declanșat formarea apei lichide, a adăugat acest planetolog de la Institutul de cercetări în astrofizică și planetologie (Universitatea Toulouse III - Paul Sabatier), care a participat la cercetări alături de Laboratorul de geologie din Lyon și colegi americani și canadieni.

Pe măsură ce a escaladat lent versantul muntelui, Curiosity a dat peste depozite de sare cu modele hexagonale, pe un sol cu o vechime de 3,8 până la 3,6 miliarde de ani.

Analiza terenului, cu instrumentele americane MastCam și franco-americane ChemCam cu care este dotat roverul, a demonstrat că era vorba despre crăpături în solul arid. “Când un lac seacă, solul crapă, iar când se rehidratează, crăpăturile se «vindec㻓, a explicat William Rapin. Dacă acest proces se repetă în mod regulat, crăpăturile iau formă hexagonală, asemănător modelelor observate în vechile bazine terestre, în timpul procesului sezonier de secare. (Agerpres)

Lasă un comentariu