Viktor Orbán a oferit maghiarilor din diaspora bani de la buget, prin decizii guvernamentale secrete

Distribuie pe:

Prin decizii guvernamentale nepublice, guvernul Orbán a alocat milioane de euro unor organizații de peste graniță care susțin obiectivele politice ale partidului Fidesz - în principal în Transilvania și în țări din Bazinul carpatic. Numai în 2011, 787 de milioane de forinți, din bani publici au fost alocate prin 5 decizii guvernamentale, până acum secrete, dezvăluie hgv.hu. Banii au fost distribuiți la 9 organizații din România, Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

Trăsătura comună a celor cinci decizii este că ele prevăd acordarea de sprijin bugetar ONG-urilor din străinătate, fără niciun criteriu transparent și responsabil, întrucât în toate se precizează, în titlu, că nu sunt “ajutoare nerambursabile”. Cu alte cuvinte, este vorba de hotărâri individuale ale guvernului, despre care publicul nu a fost deloc informat.

Cei mai mulți bani au mers în România, unde se află cea mai numeroasă diasporă maghiară: 35 la sută din suma totală - 277 de milioane de forinți (800.000 euro) au mers în Transilvania. Din această sumă, 265 de milioane de forinți, în patru tranșe, au mers către Consiliul Național Maghiar din Transilvania condus de László Tõkés - cunoscut pentru orientările sale autonomiste - care a apărut pe aceeași scenă cu Viktor Orbán de mai multe ori când premierul a fost în România. Alte 6 milioane de forinți (10.000 euro) au mers către Consiliul Național Secuiesc, care lucrează îndeaproape cu el, și alte 6 milioane de forinți către organizația care îl susține - Asociația Siculitas.

Este de remarcat - notează sursa citată - că guvernul Orbán este adesea criticat de opoziția internă, care susține că, prin risipirea banilor contribuabililor în Transilvania, Fidesz urmărește să câștige loialitate politică. La alegerile parlamentare din Ungaria din aprilie anul trecut, 93,8 la sută din voturile prin corespondență - dintre care majoritatea sunt exprimate de maghiari cu cetățenie dublă care locuiesc în străinătate - au mers pe lista Fidesz-KDNP, iar de departe, cele mai multe voturi prin poștă au venit din România. Potrivit estimării Fundației Eurotrans, care coordonează campania de informare a alegerilor din Transilvania, aproximativ 64 la sută din totalul voturilor străine ar fi provenit din Transilvania, a scris Maszol.ro. potrivit sursei citate.

(/m.hvg.hu/itthon/20230811-Orban-Semjen-hataron-tul-szervezetek...) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu