Canada rămâne exclusă din destinațiile turistice ale chinezilor

Distribuie pe:

Canada rămâne exclusă din destinațiile turistice aprobate de Beijing din cauza unor acuzații de “ingerință” politică, a indicat miercuri ambasada Chinei la Ottawa, pe fondul unor tensiuni între cele două țări, relatează AFP.

China a ridicat o interdicție în vigoare de la criza sanitară de Covid pentru călătoriile în grup în peste 70 de țări, între care Statele Unite, crescând speranțele pentru revenirea numeroasă a turiștilor chinezi în străinătate. Această interdicție fusese deja ridicată pentru Franța. Dar Beijingul nu a ridicat încă restricțiile privind Canada, țară care a primit aproape 700.000 de turiști chinezi în 2018. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de atunci, în urma afacerii Huawei și din cauza suspiciunilor de ingerință politică.

“În ultimul timp, partea canadiană a insistat în mod repetat asupra așa-numitei «ingerințe chineze», iar actele și remarcile discriminatorii și generalizate împotriva asiaticilor sunt în creștere în Canada”, a scris miercuri ambasada Chinei în Canada pentru a explica faptul că restricțiile privind călătoriile în grup în Canada nu au fost ridicate.

În decembrie 2018, Canada a arestat-o, la cererea Washingtonului, pe directoarea financiară a gigantului de telecomunicații Huawei, Meng Wanzhou. Câteva zile mai târziu, canadienii Michael Spavor, un om de afaceri, și fostul diplomat Michael Kovrig au fost arestați în China, o măsură percepută atunci ca represalii. Deși aceste trei persoane au fost eliberate, tensiunile persistă între cele două țări, Beijingul reproșând autorităților de la Ottawa alinierea la politica chineză a Washingtonului, iar autoritățile canadiene acuzând în mod constant China că se amestecă în afacerile sale publice. (Agerpres)

Lasă un comentariu