Patriarhul Daniel: Îndemnăm pe românii care trăiesc departe de țară să rămână în contact cu cei rămași acasă

Distribuie pe:

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj adresat cu prilejul Duminicii migranților români (20 august), în care îi îndeamnă pe românii care trăiesc departe de țară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămași acasă.

“În această duminică specială, dedicată românilor aflați departe de Țară, dorim să aducem mulțumiri slujitorilor Sfintelor Altare și tuturor credincioșilor ortodocși români din străinătate pentru dragostea statornică față de Țara și Biserica Mamă și pentru fidela lor slujire. Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc departe de țară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămași acasă, străbunici, bunici, părinți, frați și surori, fii și fiice, astfel încât distanțele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora față de alții și să se păstreze unitatea familiei”, afirmă Patriarhul.

Patriarhul Daniel amintește că grija pastorală și atenția specială manifestată de Patriarhia Română față de românii de diferite vârste, aflați în comunitățile ortodoxe românești din afara României, s-au concretizat prin multiplicarea și intensificarea activităților pastoral-misionare, edilitare, social-filantropice și educațional-culturale, în cele 1.483 de parohii și filii și 71 de așezăminte monahale ortodoxe românești din străinătate.

“Biserica Mamă îi sprijină și îi încurajează pe fiii ei duhovnicești din diaspora pentru a resimți bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, prin participarea la viața liturgică, prin evenimentele culturale și prin acțiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, precum și prin îndemnul păstrării legăturilor cu persoanele vârstnice rămase acasă pentru a nu se simți inutili și abandonați în propria lor țară”, se arată în mesaj.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

“Biserica este chemată să-și întărească programul pastoral cu privire la persoanele vârstnice, să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor, dar și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți: bătrânii au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de îmbărbătare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor”, transmite Patriarhul.

Conform mesajului, Biserica Ortodoxă Română face deja eforturi importante pentru ajutorarea vârstnicilor, mai mult decât pastorația lor, prin diverse centre sociale și acțiuni sau programe filantropice, Patriarhia Română oferind sprijin concret persoanelor înaintate în vârstă.

“De pildă, în București, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie, anual, peste 500 de bolnavi și vârstnici primesc găzduire, îngrijire medicală și consiliere spirituală și psihologică. Suntem încredințați că această lucrare misionară a Bisericii va spori în toată țara și în comunitățile ortodoxe românești din străinătate, prin acțiuni multiple de ajutorare a persoanelor vârstnice. Este demn de remarcat că, în prezent, la nivelul Patriarhiei Române funcționează 21 de centre de zi, 54 de așezăminte rezidențiale și 52 de servicii de îngrijire la domiciliu, toate destinate persoanelor vârstnice”, se mai arată în mesajul adresat de Patriarhul Daniel cu prilejul Duminicii migranților români. (Agerpres)

Lasă un comentariu