Tanorexia - prea mult bronz strică

Distribuie pe:

Foarte puțini oameni cunosc cuvântul “tanorexie” ca atare, însă semnificația lui este cunoscută de toți. Tanorexia înseamnă obsesia pentru o piele bronzată, pentru culoarea ciocolatie a pielii. Și, ca orice obsesie, ajunge să aibă efecte dăunătoare asupra sănătății.

Dacă demult, timp de câteva secole, pielea albă era apanajul celor din lumea bună, acum pielea albă nu mai pare deloc la modă. Emisiunile tv, revistele pentru femei promovează o piele bronzată. Și pentru că ceea ce este la modă este considerat frumos, dacă vrem să fim apreciate și să facem parte din grupul femeilor “observate”, trebuie să ne conformăm tendințelor. Însă se pare că de aici până la obsesie nu a fost decât un pas. Tot mai multe femei sunt afectate de bronzul excesiv. Își achiziționează creme autobronzante, loțiuni de menținere a bronzului, petrec ore în șir la plajă și, mai rău, la solariu. Totul pentru o piele strălucind de bronz.

Tanorexicii nu ratează nicio zi de bronz

Tanorexia afectează segmentul de vârstă cuprins între 16 și 40 de ani, atât femei, cât și bărbați, însă procentul femeilor este mult mai mare. În general, sunt persoane cu o stimă de sine scăzută, a căror imagine este dependentă de reacția celor din jur. Nu au încredere în sine și nu consideră că pot fi atrăgătoare având pielea albă. Așa că, în ciuda efectelor alarmant de dăunătoare ale bronzului, aleg să facă orice pentru o piele ciocolatie.

Dependența de bronz este explicată de faptul că razele UV stimulează eliberarea de endorfine, ceea ce creează o stare de bine. Însă aceasta este amăgitoare, așa cum se întâmplă și cu mâncatul ciocolatei în exces. Tanorexicii nu ratează o zi de bronz, ba chiar devin agitați dacă nu pot ajunge la plajă sau la solariu și, de obicei, intră în competiție cu alte persoane care pun același preț pe bronz.

Este o problemă pe care trebuie să o conștientizați și să o rezolvați

Dacă observați că petreceți foarte multe ore la solariu sau la plajă, fără să utilizați produse de protecție solară și, dacă pe măsură ce vă bronzați, vă doriți și mai mult bronz, n-ar strica să cereți ajutor specializat unui psiholog. Dacă deveniți agitați și nervoși că nu puteți obține bronzul dorit, acest lucru ar trebui să vă pună pe gânduri. Poate că pielea ciocolatie este ceea ce vă doriți și vă ajută să fiți remarcați, însă pe termen lung, efectele sunt devastatoare. Pielea îmbătrânește prematur, ridurile apar mai devreme, pot apărea tumori și cancer de piele.

Acceptați-vă așa cum sunteți! Alegeți sănătatea!

Acceptarea de sine este cheia pentru o viață împlinită, indiferent de culoarea pielii. Ar trebui să ne reamintim zilnic că frumusețea înseamnă, înainte de toate, sănătate. Tanorexicii nu se simt acceptați social decât dacă aparțin unui grup ce urmează tendințele. Sunt persoane care nu se iubesc și nu se acceptă necondiționat. Asta pentru că nu știu să o facă și pentru că nu s-au simțit iubiți și acceptați necondiționat de propria familie.

Tanorexia se aseamănă foarte mult cu anorexia, însă aici nu este vorba de refuzul de a mânca, ci de refuzul de a accepta culoarea propriei pieli. Așa cum anorexicul nu se vede slab, oricât de slab ar fi, la fel și tanorexicul nu se vede bronzat, oricât de bronzat ar fi.

(https://www.farmaciata.ro/)

(Foto: Playtech.ro)

Lasă un comentariu