Munții Bucegi

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Vârf cu nume aparte, situat la 2.030 m altitudine, de pe care se pot admira Platoul Bucegilor, Coștila, Caraimanul și cabana Omu (3 cuv.). 2) Frunze de brad - Comună pe versantul vestic al Bucegilor; castelul omonim, monument istoric și arhitectonic, este așezat pe o stâncă într-un punct strategic. 3) “North American Bluebird Society” (acronim) - Măsura în Carpați! - “Schimb vila mea de la Sinaia/Pe-o cameră parlamentară”, concluzia acestui scriitor în epigrama “Politicianul” (Ioan). 4) Ciupercă comestibilă prețioasă, de culoare violetă-negricioasă, în formă de cartof, găsită și pe cărările Bucegilor - Grotă situată la capătul Peșterii Ialomicioarei; are o cruce cioplită în piatră, înconjurată de icoane și lumânări (nom). 5) Una din cele mai frumoase stațiuni montane din țară, încadrată de poalele împădurite ale munților Furnica, Zgarbura, Colții lui Barbeș și Culmea Izvorului; este cunoscută și pentru frumosul castel Peleș - Ultimele ponoare! 6) Ieșirea de pe pârtia Carp! - “Native American Lives Matter” (acronim) - Patul englezilor. 7) Abreviere uzuală pentru societate lașitex - Formațiuni stâncoase aflate în apropiere de vârful Baba Mare (2.292 m); cabana omonimă, situată sub vârf, este punctul de plecare central în drumețiile din Bucegi. 8) “Serial Data Line” (acronim) - Vreme neprielnică pentru drumeții la munte. 9) Cel mai înalt vârf din Munții Bucegi (2.509 m); are o stație meteorologică considerată locul cel mai înalt din România locuit permanent - Ieșirea din Bran! 10) Cascadă formată pe râul omonim, în apropiere de orașul Bușteni, la 1.100 m altitudine, cu o cădere de apă de 15 m. 11) Grupă a Munților Carpați la a cărei extremitate estică se află Munții Bucegi.                           

VERTICAL: 1) Frumoasă cascadă, greu accesibilă din Sinaia; vârful cu același nume se află la 1.925 m altitudine - Capăt de drum! 2) Macagiu - Habitate, din care cele alpine, dacice de fag, carpatice de molid sau acidofile se regăsesc în Bucegi (sg.). 3) Revista noastră preferată - Curmătură; în Bucegi mai cunoscute sunt Strungă și Bătrâna - Lahar pe margini! 4) Atracție turistică permanentă de pe platoul Bucegilor formată din conglomerate cu forma unui om; a apărut în filmele “Dacii” și “Haiducii lui Șaptecai” (nom.) - “Open Archives Initiative” (acronim). 5) Capăt de șurub! - Sfântă al cărei nume îl poartă niște stânci din Bucegi lângă care se află un schit atestat în anul 1453, considerat cel mai vechi loc religios din Valea Prahovei - “Indian Medical Tourism Destination” (acronim). 6) “Local Registration Authority” (acronim) - “Pârâul...”, cu o vale sălbatică la poalele Zăganului și pereți înalți de 70-100 m pe alocuri - “Unit Of Issue” (acronim). 7) Vârf de legendă, situat la 2.384 m altitudine, ușor de recunoscut după crucea așezată pe unul din versanții săi; mănăstirea cu aceeași denumire este situată în orașul Bușteni - În naos! 8) În lună... la munte! - Intrarea în Lăptici! - Acidul ribonucleic (abreviere). 9) Abrupt la urmă! - Sociolog, etnograf și filozof, cel care spunea despre cruce că este o adevărată “ctitorie”, cu referire și la Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, cea mai mare cruce monumentală aflată la cea mai mare altitudine (2.291 m) de pe Terra (Ernest). 10) Afluent al râului Ialomița din Bucegi; vârful omonim se ridică la 1.707 m altitudine - În vale! 11) Orașul situat la cea mai mare altitudine din România (1.030-1.110 m), delimitat la sud de masivul Bucegi.

Dicționar: BED, IASX, ARN.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Superlative românești”, apărut în 19 august 2023: VIDRA, RAZIM, OMU, VIDRARU, RUDARIA, G, R, ON, P, E, BABE, NEDEI, BONUS, E, A, SAUD, H, TURCENI, BUV, RAA, TATAIA, PS, RAI, ED, S, U, HERCULANE, FODINAMAIOR.

Lasă un comentariu