ZACUSCĂ DE DOVLECEI

Distribuie pe:

În fiecare toamnă, gospodinele pregătesc zacusca, un preparat tradițional din legume. Iată o rețetă simplă de zacuscă, care se prepară destul de ușor și de care te poți bucura în zilele reci.

Ingrediente:

- 2 kg dovlecei mari;

- 2 kg morcovi;

- 2 kg gogoșari;

- 2 kg ceapă;

- 2 kg roșii;

- 500 ml ulei;

- 1 căpățână de usturoi;

- 1 lingură cu sare de murături;

- 2-4 foi de dafin;

- 1 lingură cu boabe de piper.

Mod de preparare

Se spală legumele, se curăță de coajă sau de semințe. Se trec prin răzătoare morcovii, ceapa și roșiile. Se pun în vas mare cu fund dublu: uleiul, ceapa, morcovii, usturoiul tocat mărunt. Se călesc 30 de minute la foc mic, după care se adaugă ardeii dați prin mașina de tocat. Se lasă amestecul să fiarbă la foc mic 1 oră, apoi se sărează și se condimentează. Se curăță (prin răzuire) dovleceii de coajă, se taie felii, se înlătură semințele și se taie cubulețe. Se spală, se scurg, se pun peste legumele care fierb în ulei, se omogenizează amestecul. Se spală roșiile, se trec prin mașina separatoare sau pe răzătoarea mică, se pune sucul obținut peste zacuscă și se continuă fierberea până când produsul se ține de lingură. Când zacusca începe să forfotească trebuie făcută proba: dacă se ține de lingură, se pune fierbinte în borcanele sterilizate. Borcanele se închid, se sterilizează, puse în șir strâns pe tava neagră a aragazului sau în bain-marine, se etichetează când s-au răcit și se pun în cămara aerisită. (https://clickpentrufemei.ro)

Lasă un comentariu