Din gară în gară

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Importantă destinație turistică pe valea Oltului a cărei stație de cale ferată este considerată “regina gărilor din Vâlcea”; clădirea gării a fost inaugurată în anul 1899 și este monument istoric. 2) Prima gară din România, monument istoric din acest oraș al județului Caraș-Severin; clădirea a fost construită în anul 1847 - “Internet Information Services” (acronim). 3) În această lună a anului 1970 a fost inaugurat în fața gării din Brașov un obelisc reprezentativ pentru oraș - Pusă pe cal - Element de construcție decorativ la colțul clădirilor. 4) Ieșirea din Arad! - “Orașul dintre vii”, situat în județul Vaslui, prin a cărui gară nu mai circulă din anul 2012 niciun tren - Sat de munte în Crimeea. 5) Intrarea în gară! - Scriitor și savant pakistanez (Jamiluddin). 6) Coadă la tren! - “Wagon-...”, diviziune a unei companii feroviare, cunoscută pentru servicii de vagoane de dormit și operatorul istoric al trenului Orient Expres - “Action Health Incorporated” (acronim). 7) Oraș în județul Alba, cu o gară inaugurată în anul 1897, pe linia Sibiu-Vințu de Jos - Risc mediu! - Atașat la urmă! 8) Laterale la trup! - Fierbe sub presiune. 9) Pană... la cric! - Important nod de cale ferată din județul Alba a cărui gară, monument istoric și de arhitectură, a fost inaugurată în anul 1871. 10) Stație de cale ferată în apropierea orașului Brașov inaugurată în anul 1891, pe linia spre Zărnești; poartă numele celei mai vechi biserici din Brașov. 11) Cea mai mare gară din orașul de reședință al județului Prahova; de la manevrele executate de locomotivă la trenurile spre Valea Prahovei provine o cunoscută expresie românească: “a o întoarce ca la...” (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Gara din acest oraș al județului Bacău constituie un monument istoric realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea, de arhitectului italian Giulio Magni; este o construcție geamănă cu gara din orașul Curtea de Argeș. 2) Oraș în vestul țării a cărui gară a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea în stil eclectic romanic, cu o fațadă impresionantă - Ultimele vagoane! - “Charter Bus Lines” (acronim). 3) Negru sau negru amestecat cu alb - Primele boghiuri! - În haos! 4) Capăt nociv... la locomotivă! - Încăperi mari, folosite la repararea locomotivelor sau vagoanelor - Trei... la trinuri!

5) Locotenentul de la “intindență” din schița “Tren de Plăcere”, scrisă de Ion Luca Caragiale - Iscusite. 6) Legat ca un vagon în urma locomotivei - Pătruns de sentimente de evlavie. 7) Capăt de șină! - Orașul moldav cu o gară centrală monument istoric, inaugurată în anul 1870; clădirea gării este construită în stil venețian-gotic, cu o fațadă inspirată de fațada Palatului Dogilor din Veneția - “United Learning Trust” (acronim). 8) Iepure (pop.). 9) “Orașul cu trei gări” de pe Valea Prahovei, constituind un ansamblu de monumente istorice; prima clădire a gării a fost ridicată în anul 1879, actuala clădire a gării în anul 1911, iar între 1938-1940 s-a construit gara regală - Mers în gol! 10) Nod feroviar în județul Dâmbovița; pe stema orașului clădirea gării, inaugurată în anul 1872, apare ca simbol - Localitate în nordul județului Satu Mare, important punct de trecere internațională a frontierei cu Ucraina. 11) Haltă de cale ferată situată într-o comună din nordul orașului Craiova, în care în anul 2019 a luat foc o locomotivă, fără consecințe grave - Plin de apă.

Dicționar: ANTĂ, AUL, AALI, LITS, LAI, TRI, ȘOȘOI.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Munții Bucegi”, apărut în 26 august 2023: VARFULCUDOR, ACE, BRAN, B, NABS, AR, POP, TRUFA, ALTAR, U, SINAIA, RE, RP, NALM, BED, IASX, BABELE, SDA, I, N, REA, U, OMU, AN, L, URLATOAREA, MERIDIONALI.

Lasă un comentariu