Ceferiștii declanșează o grevă de avertisment în 15 septembrie

Distribuie pe:

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane va declanșa, pe 15 septembrie 2023, o grevă de avertisment, care vrea să atragă atenția asupra “unor teme care nu mai pot fi ținute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului”.

Printre motivele care stau la baza deciziei de organizare a grevei de avertisment se află: lipsa bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar, dar și lipsa finanțării strategice și coerente a căii ferate.

“Pentru readucerea structurii feroviare românești la parametrii europeni este nevoie de un proiect de țară corect coordonat cu structurile europene și finanțat cu câteva zeci de miliarde de euro. Până în acest moment, un astfel de proiect nu a fost finanțat, iar deschiderea unor șantiere pe coridoare de transport dedicate strict interesului european lasă în paragină restul țării”, atrag atenția ceferiștii.

Aceștia reclamă totodată lipsa de investiții în material rulant de calitate și modern.

Lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generații de ceferiști este o altă problemă ridicată de sindicaliști.

“Se amintește din ce în ce mai rar că în astfel de condiții de salarizare, dar mai ales având în vedere relația greșită care se construiește între management și lucrătorii feroviari, companiile de stat de la calea ferată, unități strategice pentru economia românească, vor rămâne fără angajați. Deja, deficitul de angajați depășeste 6.000 de oameni, iar orele suplimentare înregistrate sunt de ordinul zecilor de mii”, se precizează în comunicat.

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane aduce în discuție și problemele din ce în ce mai multe și nerezolvate care au legătură cu statutul personalului feroviar, lege votată de Parlamentul României, care nici până astăzi nu generează tot setul de efecte pentru beneficiarul său, lucrătorul feroviar. (Agerpres)

Lasă un comentariu