Statul român e cel care face evaziune

Distribuie pe:

La ora actuală, pentru a reduce deficitul bugetar, în afara creșterii taxelor fără să pierdem fonduri europene, nu există alte măsuri concrete. Nu există altă soluție. Pe termen mediu și lung, da, există soluții mai eficiente, care țin de o politică de stimulare a mediului de afaceri, pentru că de acolo vin colectările la buget. Ar trebui să existe o politică mult mai inteligentă din punct de vedere al celui care face bani, nu al acelora care cheltuiesc bani. În România, banii sunt făcuți de mediul de afaceri, de sectorul privat. Acolo trebuie să existe o mult mai atentă flexibilitate, ca să folosesc cuvântul utilizat de domnul premier, în vederea acordării unei libertăți de acțiune. Nu trebuie pusă presiune cu impozite și taxe pe cei care țin bugetul în spate.

Eu am apreciat, de data aceasta, discursul președintelui Iohannis, privind creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului - foarte corect, însă, pentru a avea o colectare mai bună trebuie să ajungem, așa cum îl citez iarăși pe domnul premier, să îi punem la punct pe șmecherii care nu dau bani la buget. În România știți care sunt șmecherii? Sunt întreprinderile cu acționariat majoritar de stat. Statul român e cel care face evaziune.

Vorbind despre modul în care a fost realizat bugetul pe 2023, eu l-am criticat din prima clipă. Cine a urmărit ce am spus și ce am scris știe despre ce e vorba. A fost făcut de o persoană, în acel moment ministru al Finanțelor, care era un foarte bun vorbitor la talk-show-uri. Dar când s-a văzut în fața acestei imense probleme, care e altceva decât o discuție de talk- show, n-a mai putut să reglementeze lucrurile și a creat un buget care a supraestimat veniturile. Care erau ipotetice cu totul, de la început știam că sunt ipotetice. Și a crezut că se pot face niște ajustări de cheltuieli, în timp ce politicul mărea cheltuielile publice. Chiar dacă ministerul de Finanțe ar fi dorit să taie cheltuielile publice, ele s-au mărit. Au fost angajați noi funcționari, s-au înființat noi agenții. Eu nici nu le pot ține minte numele acestor instituții.

Unele agenții se ocupă de comerțul exterior, de eficiența comerțului exterior, dar nu au niciun fel de atribuții. Altele de eficiența sectorului de stat în economie, ceea ce înseamnă un nou Guvern. Pentru că Guvernul ce rol mai are? E de neînțeles ce se întâmplă. Și ajungem la această concluzie simplă, primitivă chiar: e vorba de faptul că sunt oameni în funcții importante, oameni care nu fac față acestei situații în care se află temporar. Ceea ce ei decid în perioada aia scurtă în care sunt miniștri sau altceva poate deveni letal pentru economie. Iar bugetul pe 2023 este o chestiune letală pentru economie. Pentru că o arhitectură mai înțeleaptă a acestui buget nu ne-ar fi dus în situația deficitului pe care îl avem acum.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu