Budapesta îi roagă “politicos, dar ferm”, pe prietenii austrieci, să nu se mai opună aderării României la Spațiul Schengen

Distribuie pe:

În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 1 septembrie, la Timișoara, împreună cu ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, a relatat că între cele două țări există zece legături rutiere care, deocamdată, pot fi ținute deschise doar o zi pe săptămână, pentru că României nu i s-a permis încă aderarea la Spațiul Schengen.

“Prin urmare, aș dori să-i rog pe prietenii noștri austrieci, în mod politicos, dar ferm - ca să nu zic că îi somez - să nu obstrucționeze aderarea României la Spațiul Schengen, în această toamnă”, a declarat oficialul ungar.

Péter Szijjártó a explicat că este în interesul Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la Spațiul Schengen: acest lucru ar însemna zece noi puncte de trecere a frontierei, iar astfel nu va mai fi nevoie să așteptăm niciunde la graniță, a subliniat ministrul.

Szijjártó a subliniat că România este a treia cea mai importantă piață de export a Ungariei și o locație populară pentru investiții cu capital maghiar; în plus, ambele țări au comunități naționale care trăiesc pe teritoriul celeilalte.

“Este timpul să nu mai deranjăm relația dintre cele două țări prin controlul de la frontieră”, a spus ministrul ungar de externe, citat de MTI.

În aceeași zi, Ungaria și România au semnat un acord privind crearea a două noi puncte de trecere a frontierei între Kübekháza și Beba Veche, respectiv între Magyarcsanád și Cenad - a anunțat ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó.

În cadrul conferinței de presă comune cu ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, Szijjártó a declarat că cele două țări “sunt legate cu un milion de fire, atât la propriu, cât și la figurat”: “Cu cât mai multe sunt punctele de legătură fizice, cu atât mai bună, mai eficientă și mai reușită va fi cooperarea între noi” - a spus el.

Tocmai acesta este motivul pentru care părțile au convenit asupra creării a două noi puncte de trecere a frontierei. Primul va fi construit între Kübekháza și Beba Veche, localitatea cea mai vestică a României, și va intra în funcțiune în termen de doi ani. Al doilea va include reconstruirea podului de la Mureș între Magyarcsanád și Cenad, pod aruncat în aer încă în 1940.

“Astfel, numărul de puncte de trecere a frontierei între cele două țări va crește de la douăsprezece la paisprezece” - a subliniat el.

Péter Szijjártó s-a referit și la construcția aflată în curs a două legături de autostradă, dintre care una va fi deschisă în 2025, iar cealaltă în 2030, astfel numărul de puncte de trecere se va ridica la șaisprezece.

Potrivit oficialului ungar, “o regiune frontalieră se poate dezvolta cu adevărat doar atunci dacă frontiera nu o separă de cealaltă parte a graniței, ci o leagă de aceasta. De aceea am luat decizia strategică, împreună cu guvernul României, de a crește numărul posibilităților de trecere a frontierei (...) În următorii ani, la granița între cele două țări, se vor desfășura mari construcții rutiere, proiecte comune româno-ungare”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu