“Pachetul” lui Boloș

Distribuie pe:

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat luni seara, după ședința coaliției, că pachetul de măsuri fiscale “este în mare parte agreat la nivelul coaliției de guvernare” și prevede trei măsuri cu caracter general: reducerea cheltuielilor; combaterea evaziunii fiscale și o colectare mai bună a impozitelor și taxelor; ajustarea fiscală.

Marcel Boloș a detaliat la un post de televiziune deciziile referitoare la TVA, după cum urmează:

- TVA pentru panouri fotovoltaice va fi majorată de la 5 la 9%;

- cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%;

- cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%;

- crește TVA și pentru produsele bio-tradiționale, de la 5 la 9%;

Ministrul a mai precizat că în cadrul coaliției a fost agreată ideea ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, însă data se poate schimba, în funcție de momentul aprobării lor, respectiv de asumarea răspunderii pentru pachetul de măsuri fiscale.

Marcel Boloș a dat asigurări că:

- TVA pentru alimente și medicamente nu va fi majorat;

- nu va exista cotă de TVA peste 19%;

- TVA pentru energia termică rămâne de 5%;

- nu crește TVA la lemnele de foc.

Oficialul a explicat că în spațiul public nu au fost oferite detalii privind modificările agreate “din cauza dinamicii” discuțiilor cu oficialii Comisiei Europene: “E o supărare fundamentată, dar nici nu se putea discuta pachetul de măsuri în prealabil pentru că a suferit modificări, în relația avută cu Comisia Europeană. De la Comisie venim cu o solicitare de măsuri suplimentare, iar coaliția trebuie să își asume o decizie politică. E lesne de înțeles că discuțiile pe fond puteau să aibă loc după ce acest pachet a fost consolidat și agreat. A fost agreat de coaliție, cel puțin la discuția avută pe marginea acestui pachet cu Comisia Europeană, raportat la angajamentul pe care ni l-am asumat când ne-am asumat prin PNRR”. (sursa - cursdeguvernare.ro) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu