Stăm în bătaia ploii. Nu avem nimic!

Distribuie pe:

Orice măsură economică trebuie judecată prin consecințele pe care le are pe termen mediu și lung. Deocamdată, nu știm despre ce discutăm, dar dacă am ști și dacă ne luăm după surse, vedem că există o campanie aproape militară de a strânge bani de unde se poate și cum se poate, fără niciun fel de gândire asupra consecințelor.

Guvernul, atunci când trece la o reformă fiscală, administrativă sau bugetară, trebuie să plece de la o strategie. Trebuie să știe dinainte ce vrea să facă, unde vrea să ajungă și care sunt prioritățile. Pentru că în economie nu ai bani ca să acoperi toate nevoile. Ai priorități: ce vrei să faci mai întâi, cum controlezi, cum gestionezi.

În lipsa unei astfel de strategii care, clar, nu există, pentru că nimeni nu știe unde se vrea să se ajungă și ce vrea să se facă, este o bulibășeală de neconceput.

Să scoatem facilitățile. Dacă le scoatem, înseamnă că scoatem stimulentele. Stimulentele se dau pe baza unei strategii și a unor priorități pe ramuri care trag economia în sus. Știe Guvernul care sunt aceste ramuri? Dacă impozităm IT-ul, HoReCa, IMM-urile, tot ce mai putem să mai prindem ca să mai luăm niște bani acum imediat, ca să arătăm UE că suntem harnici, distrugem economia.

În momentul de față, economia României este într-o stare critică. În lunile care vin, vom avea multe societăți, poate mii, care vor înceta activitatea, pentru că nu mai pot plăti taxele la electricitate și gaze. Energia costă din ce în ce mai mult. Noi nu am trecut la reducerea costurilor cum au făcut și alții, în funcție de piața externă, le-am menținut plafonate. Dacă UE ne cere, și noi vom face asta, să scoatem subvențiile, facturile vor fi foarte mari, va apărea șomajul adevărat, vom avea o cădere importantă a consumului. Lucrurile astea trebuie văzute prin prisma nevoii de a înțelege care sunt efectele măsurilor pe care le vor lua acum. Dacă impozitezi IMM-urile, ataci o categorie socială, a clasei mijlocii. Creezi o societate care nu mai poate să trăiască. O microîntreprindere sau un IMM dă de mâncare la 3-4-5 persoane. Unde se vor duce astea? Din Guvern li se spune să plece în sectorul privat? Cum să plece acolo, când sistemul privat nu poate să meargă mai departe? Creșterea salariului minim înseamnă o povară în plus pe sectorul privat!

Uitați-vă la competitivitatea României. Situația industriei e gravă, de șapte luni de zile e în cădere. Nu mai putem vinde nici ce vindeam, cei care ne cumpărau, cei din vest, au și ei problemele lor. Nu ne reorientăm. Nu sunt delegații externe. Trebuie să îl reamintim aici pe președintele Iohannis, care, atunci când pleacă pe unde pleacă, se duce fără niciun fel de mandat economic. Un președinte, un premier, când pleacă undeva, pleacă cu oameni de afaceri, pentru a facilita ce se numește diplomație economică. Deci suntem în bătaia ploii, nu avem nimic!

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu