Bani puțini pentru cumpărături destinate școlii

Distribuie pe:

Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe o platformă de recrutare online, aproape 60% dintre părinți încearcă să se încadreze într-un buget de cel mult 500 de lei pentru rechizite, în contextul începerii noului an școlar.

Cercetarea Bestjobs (sursa - agerpres.ro) arată, totodată, că peste 70% dintre respondenți se gândesc la soluții care să atenueze impactul cheltuielilor pentru școală asupra bugetului familiei: 72% dintre cei preocupați de presiunile financiare au declarat că urmăresc ofertele de la magazine pentru produsele școlare, 25% că vor folosi rechizite rămase din anii anteriori, iar 17% că se vor orienta către produse mai ieftine.

În plus, 10% apelează la economii și 13% se vor împrumuta pentru diferențele de bani necesari, iar alți 23% au luat în calcul să solicite salariul în avans pentru a diminua impactul achizițiilor asupra bugetului familiei.

Potrivit sursei citate, 38% dintre părinți au afirmat că, anul acesta, au amânat cumpărăturile destinate școlii, pe motiv că așteaptă să se consulte cu învățătorii sau profesorii pentru a ști exact care sunt nevoile, tot ca o măsură de a cheltui mai eficient.

Comparativ cu anul trecut, doar 15% dintre părinți au declarat că alocă un buget mai mare, în timp ce ceilalți încearcă să micșoreze costurile sau să se încadreze într-o sumă similară. Totuși, 40% se tem că vor depăși bugetul alocat, 62% sunt îngrijorați din cauza prețurilor mai mari, iar 16% se gândesc că vor fi nevoiți să facă compromisuri la calitatea produselor sau la așteptările copiilor, pentru a reuși să se țină de planul inițial.

Pe acest fond, 62% din totalul celor chestionați susțin că prețurile au crescut foarte mult față de anul trecut. În același timp, peste o treime (37%) remarcă faptul că cerințele de la școală s-au diversificat, în timp ce 25% constată că au mai multe opțiuni la dispoziție și pot alege prețul potrivit pentru buzunarul lor.

Bugetul pregătit de părinți pentru acest început de an se împarte între cumpărarea de caiete și pixuri (opțiune selectată de către toți respondenții), ghiozdan (65%), penar (55%) și hărți și atlase (30%) sau manuale școlare (30%). De asemenea, părinții direcționează o bună parte din buget către cumpărarea de haine noi pentru copii.

Pentru a alege mai ușor produsele necesare, patru din cinci părinți vor merge în magazine, iar 20% vor cumpăra online, pentru a evita aglomerația.

Sondajul Bestjobs a fost realizat în perioada august - septembrie, pe un eșantion de 640 de părinți din România.

Lasă un comentariu