Centrul de Transfuzie Sanguină Mureș, apel pentru donarea de sânge

Distribuie pe:

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș a făcut, ieri, un apel către toate persoanele sănătoase să vină să doneze sânge, pentru a ajuta pacienții din spitale, după ce numărul donatorilor înregistrați în ultima perioadă a scăzut drastic, la 25-30 pe zi, comparativ cu săptămâna trecută când au fost și peste 100 zilnic, în urma evenimentului de la Crevedia.

“Spre deosebire de săptămâna trecută, când am avut, din fericire, mulți donatori, pentru că au fost anumite evenimente în țară, săptămâna aceasta sunt mult, mult mai puțini. Astăzi, de exemplu, sunt extrem de puțini donatori și asta înseamnă că stocurile noastre pe care le avem de săptămâna trecută și cu o săptămână înainte o să înceapă să se reducă. De aceea apelăm la toate persoanele sănătoase care doresc să ajute pacienții din spitale să vină să doneze. Donarea durează puțin, iar toate informațiile despre condiții, despre cum se derulează donarea se găsesc pe site-ul nostru. Media săptămânii trecute, cred, a fost la 80-90 de donări, dar astăzi au fost extrem de puțini, până la orele amiezii au fost puțin peste 20 de donatori. Ideal ar fi să vină zilnic la donare circa 60 de persoane”, a declarat presei, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș, dr. Dana Florea.

Ea a arătat că oamenii care ajung în spitale au mereu nevoie de sânge, că în prezent există stocuri de sânge, însă anumite componente sanguine au un termen redus de valabilitate.

“Dintr-o pungă de sânge se obțin mai multe produse sanguine, unele dintre acestea au perioada de valabilitate redusă, cum este concentratul trombocitar, care are o perioadă de valabilitate de maximum 5 zile. Pentru cazurile acestea avem nevoie tot timpul de un număr suficient de donatori ca să acoperim cererea de trombocite”, a arătat dr. Dana Florea.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș susține că donarea de sânge este un gest de solidaritate simplu și generos care permite ca în fiecare an, milioane de bolnavi să primească o șansă la sănătate și viață.

“Donatorul oferă din prinosul său de sănătate o mică parte pentru pacienții din spitale, componentele sanguine fiind indispensabile pentru supraviețuirea bolnavilor cu leucemie, cancer, nașteri dificile, operații, accidente, hemoragii, arsuri grave. În fiecare an, Centrul de Transfuzie Sanguină Mureș promovează donarea, recoltează, testează, produce și distribuie în jur de 40.000 de componente sanguine. Din păcate, donările nu sunt niciodată suficiente pentru a acoperi toate cererile, la Centrul de Transfuzie Sanguină Mureș nevoile de componente sanguine pot fi satisfăcute prin cel puțin 80 de donări pe zi, iar necesarul crește în fiecare an”, se precizează pe site-ul Centrului de Transfuzii Sanguine Mureș.

După recoltare, sângele este testat, prelucrat și separat în mai multe tipuri de componente sanguine, conform cu necesitățile pacienților.

“Cu ocazia fiecărei donări, beneficiați de un set gratuit de analize de laborator, iar o dată pe an de un control biologic extins (rezultatele sunt confidențiale și supuse secretului medical). După ce se efectuează analizele, componentele sanguine sunt conservate până vor fi distribuite spitalelor și administrate bolnavilor care au nevoie de ele”, mai precizează site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș. (Agerpres)

Lasă un comentariu