Calendarul noului an școlar

Distribuie pe:

Calendarul anului școlar 2023-2024 a fost aprobat de Ministerul Educației în 9 martie 2023, iar organizarea acestuia este identică cu cea a anului școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Structura anului școlar 2023-2024 prevede că prima zi de cursuri este pe 11 septembrie 2023, iar ultima în 21 iunie 2024.

Și anul acesta școlar va avea o vacanță “mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație, alții o numesc “vacanță de schi”. Aceasta a fost fixată de toate inspectorate școlare până la data de 18 august. Tocmai asta face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.

Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. “Școala altfel” și “Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 - 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni “școala altfel” și “verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru citat.

Anul școlar 2023-2024 este structurat astfel:

Modulul 1 - de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 - 5 noiembrie 2023

Modulul 2 - de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;

Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 - 7 ianuarie 2024

Modulul 3 - de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene;

Vacanță de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie - 3 martie 2024;

Modulul 4 - de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;

Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 - 7 mai 2024

Modulul 5 - de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;

Vacanța de vară: 22 iunie 2024 - 8 septembrie 2024.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;

Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Spre deosebire de acest an școlar, “Școala altfel” și “Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 - 26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.

(sursa: edupedu.ro)

Pe plan național, a scăzut numărul elevilor cu 64.000

Publicația Edupedu.ro a anunțat că peste 2,9 milioane de elevi încep școala de luni, 11 septembrie. “Nu există deocamdată un număr oficial al elevilor înscriși, anunțat de Minister, dar Ligia Deca a anunțat joi, că sunt «2 milioane 950 și un pic de elevi. Populația școlară a rămas cam aceeași în ultimii ani, deci cam 3 milioane de elevi», a spus ministra Educației la Antena 1. Față de anul trecut ar fi o scădere de 64.000 de elevi înscriși, adică echivalentul populației unui oraș cât Vaslui sau al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi. Vineri este ultima zi când secretariatele școlilor mai pot înscrie elevii în SIIIR”, arată publicația citată.

Potrivit datelor cerute de Edupedu.ro, miercuri, 5 septembrie, figurau înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului Românesc (SIIR) 2.862.000 de copii. “Este vorba despre elevi, preșcolari și antepreșcolari”, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Datele se mai pot schimba ușor, vineri fiind ultima zi în care secretariatele școlilor mai înscriu elevii în aplicație.

Cum s-a pregătit Târgu Mureșul pentru începerea noului an școlar

În urma rectificării bugetare aprobată în cadrul ședinței extraordinare din 16 august, a fost repartizată suma de 813.000 de lei pentru transportul gratuit destinat elevilor din municipiu. Procedura pentru acordarea legitimațiilor de călătorie gratuită este aceeași ca în anii precedenți. Astfel, imediat după începerea anului școlar, deci din 11 septembrie, elevii pot solicita o adeverință de la secretariatele unităților școlare, iar în baza acesteia li se vor elibera legitimațiile de transport. De această facilitate beneficiază toți elevii cu domiciliul în Târgu Mureș.

Se reînoiește mobilierul din toate școlile. S-au alocat 48 de milioane de lei pentru 32 de unități de învățământ (grădinițe, școli, colegii și licee) prin contractul de finanțare din fonduri PNRR semnat la București, în 26 iulie. Cu un scor de 91,75 din 100 de puncte, echipa primăriei Târgu Mureș a reușit să obțină una dintre cele mai mari finanțări pentru dotarea unităților de învățământ! Fondurile pentru cea mai mare investiție în învățământ preuniversitar de până acum provin din PNRR, Componenta 15 - Educație și sunt obținute în urma apelului de proiecte: “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”. Suma alocată Târgu Mureșului este de 48.030.838,62 lei și va fi repartizată celor 32 de beneficiari. Aceste sume sunt destinate mobilierului nou, echipamentelor pentru ateliere, echipamentelor pentru laboratoarele IT; echipamentelor pentru laboratoare de științe; echipamente pentru cabinetele medicale;

“Pentru mine, ca primar, orice investiție în educație și în infrastructura școlară reprezintă o prioritate și mă bucură că putem accesa și pentru copiii noștri asemenea proiecte”, a declarat edilul Soós Zoltán.

De asemenea, pe parcursul acestei vacanțe de vară, Primăria Târgu Mureș a derulat lucrări de reparații curente, de asfaltare a curților, aleilor și terenurilor de sport și investiții de reparație și înlocuire a sistemelor de instalații de încălzire și a circuitelor termice. Cea mai mare sumă a fost alocată în acest an pentru reabilitarea terenurilor de sport și asfaltarea curților și aleilor de acces pentru zece unități de învățământ.

Prin programul de asfaltări, în valoare de 10 milioane de lei, primăria a realizat mai multe lucrări, după cum urmează: reabilitare teren sport Liceul Tehnologic “Electromureș”; reabilitare teren sport și curte Liceul Tehnologic “Traian Vuia”; reabilitare teren sport Școala Gimnazială “Dacia” - corp B; reabilitare teren sport Școala Gimnazială “Bernady”; reabilitare teren sport Liceul Tehnologic “Avram Iancu”; amenajare teren sport Liceul Tehnologic “Avram Iancu”; amenajare campus Școlar Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”, amenajare curte la internatul Colegiului Național “Economic”, amenajare curte Grădinița cu Program Normal Nr. 3; asfaltare curte Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu”; asfaltare curte și amenajare teren de sport la Liceul de Artă.

De asemenea, prin contractele de reparații a fost amenajată cantina de la Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu”. Au fost reabilitate holurile de la Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu”; Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, holurile și grupurile sanitare și sălile de clasa de la Colegiul de Artă, holurile, sălile de clasă și grupurile sanitare de la Școala Gimnazială “Bernady”. Au fost reabilitate integral Grădinița cu Program Prelungit “Albinuța”, Grădinița cu Program Normal Nr. 3. A fost reabilitat și termoizolat internatul de la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu”, sălile de clasă de la Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu”.

De asemenea au fost realizate lucrări de înlocuire a instalațiilor de încălzire, a circuitelor termice, înlocuirea unor circuite de alimentare cu apă și canalizare din mai multe școli târgumureșene.

(sursa: Primăria Muncipiului Târgu Mureș)

Lasă un comentariu