O scrisoare a lui Ernest Hemingway, vândută cu 237.000 de dolari

Distribuie pe:

O scrisoare de patru pagini, purtând semnătura celebrului autor american Ernest Hemingway (1899-1961), supraviețuitor a două accidente aviatice consecutive, în Africa de Est, în 1954, a fost vândută la licitație, săptămâna trecută, pentru impresionanta sumă de 237.055 de dolari. Scrisoarea, adresată avocatului său, a fost scoasă la licitație de Nate Sanders Auctions, din Los Angeles. Licitația a început de la 19.250 de dolari, înregistrându-se 12 oferte înainte ca epistola să fie adjudecată. Identitatea cumpărătorului a rămas necunoscută.

Când au avut loc cele două evenimente aviatice, Hemingway avea 55 de ani și se afla într-un safari în Congo, Kenya și Rwanda, împreună cu cea de a patra soție, jurnalista americană Mary Welsh Hemingway. Cuplul a suferit două accidente la interval de câteva zile, al doilea fiind extrem de violent.

În primul accident, avionul a tăiat un fir de telegraf și s-a prăbușit lângă țărmurile pline de crocodili ale Nilului. Din fericire, cei doi au scăpat nevătămați. Cuplul a fost dat dispărut când avionul lor nu a aterizat pentru realimentare, dar au fost salvați, ulterior, de o șalupă care transporta turiști la Cascada Murchison din Uganda.

Al doilea accident, așa cum este prezentat de dr. Andrew Farah, care a scris o carte despre creierul lui Hemingway, a fost mult mai grav. Pilotul a trebuit să spargă geamul din față pentru a-i salva pe pasageri. Rănit la umăr, Hemingway a încercat să scape prin ușa avionului, folosindu-și capul. Fractura craniană și comoția suferite vor avea un impact major asupra sănătății sale fizice și mintale.

Dr. Farah a emis ipoteza că scriitorul ar fi suferit de encefalopatie traumatică cronică, o boală a creierului asociată cu comoții și crize repetate. De altfel, Hemingway avea să se sinucidă în 1961.

Colecționarii s-au arătat mereu interesați în achiziționarea, contra unor sume exorbitante, a scrisorilor cu semnătura sa originală și a primelor ediții ale cărților sale. La o licitație din Philadelphia, în februarie, o primă ediție a culegerii de povestiri “In Our Time”(1924) s-a vândut cu 277.000 de dolari. O altă scrisoare purtând semnătura lui Hemingway a fost adjudecată recent pentru suma de 6.875 de dolari, iar un exemplar al romanului “The Old Man and the Sea” (“Bătrânul și marea”), provenit din biblioteca unui liceu, a fost vândut cu peste 10.000 de dolari.

Scrisoarea recent licitată, datată 17 aprilie 1954, este adresată de Hemingway avocatului său, Alfred Rice, și scrisă de mână într-un hotel din Veneția. În cuprinsul ei, scriitorul prezintă, în detaliu, cele două accidente, consecințele lor și starea materială precară în care se afla. Descrie traumatismele suferite - rupturi de rinichi, ficat, splină, arsuri, hemoragii interne etc., terminând, însă, într-o notă oarecum optimistă: “Totul e bine pe-aici”.

Vânzarea acestei piese unice păstrează vie amintirea vieții aventuroase a autorului, fiind, totodată, un semn al dăinuirii în timp a operei sale. (sursa - time.news/ernest-hemingways-harrowing-letter-after-surviving-plane-crashes…) (I.S.)

Ileana Sandu

N. trad. Prozator, reporter de război, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1954), Ernest Miller Hemingway este autorul celebrelor romane: “Fiesta”, “Și soarele răsare”, “Pentru cine bat clopotele”, “Bătrânul și marea”, “Adio, arme”. (foto - pixabay.com)

Lasă un comentariu