Președinții Putin și Kim s-au întâlnit la cosmodromul Vostocinîi din estul Rusiei

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit miercuri la cosmodromul Vostocinîi din estul Rusiei, transmit AFP și Reuters.

Strângerea de mână a celor doi șefi de stat, eveniment de la care Kremlinul a transmis imagini, a durat aproximativ 40 de secunde. Putin i-a spus lui Kim “Mă bucur să vă văd. Acesta este noul nostru cosmodrom”, iar liderul de la Phenian a replicat prin intermediul unui translator, mulțumind pentru invitație și pentru primirea călduroasă.

Agențiile de presă ruse au relatat despre sosirea președinților cu numai câteva momente înainte; Putin nu își anunțase dinainte programul.

Întrebat dacă dialogul la cel mai înalt nivel se va referi și la furnizarea de arme nord-coreene către Rusia, Putin a răspuns că vor fi discutate toate problemele. “Vom discuta toate subiectele fără grabă. Avem vreme”, a spus el, după ce declarase deja că partea rusă va ajuta Coreea de Nord la construcția de sateliți.

Statele Unite afirmaseră că discuțiile dintre Putin și Kim ar putea duce la un acord privind tranzacții cu armament care să sprijine efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Înaintea întâlnirii președinților, Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Marea Japoniei, a anunțat statul-major interarme sud-coreean, conform agențiilor de presă internaționale.

Kim a ajuns în Rusia cu un tren blindat, în prima sa ieșire din Coreea de Nord de la începutul pandemiei de coronavirus. La precedenta călătorie în străinătate, el se întâlnise tot cu Putin, la Vladivostok, în 2019. (Agerpres)

SUA: Liderul republican din Camera Reprezentanților, favorabil unei anchete pentru destituirea președintelui Biden

Liderul republican din Camera Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy, s-a declarat marți favorabil deschiderii unei proceduri de impeachment (destituire și punere sub acuzare) împotriva președintelui democrat Joe Biden, care a reacționat prin purtătorul său de cuvânt denunțând o anchetă cu motivație politică cu un an înaintea alegerilor prezidențiale, relatează AFP și Reuters.

“Solicit comisiilor noastre din Cameră deschiderea unei anchete formale de impeachment împotriva președintelui Joe Biden”, a anunțat McCarthy în fața presei.

Republicanii, care au o majoritate fragilă în Camera Reprezentanților, îl acuză pe actualul lider de la Casa Albă în special că, în perioada când a fost vicepreședinte al SUA, între 2009 și 2017, a profitat de pe urma afacerilor dubioase făcute în Ucraina și China de fiul său, Hunter Biden.

Potrivit lui Kevin McCarthy, actualul președinte democrat a “mințit” poporul american în legătură cu aceste afaceri.

Deschiderea unei proceduri de impeachment împotriva lui Biden este cerută de mai multe luni de aripa cea mai de dreaptă a Partidului Republican, respectiv aripa care-l susține pe fostul președinte Donald Trump. Acesta din urmă a fost el însuși ținta a două astfel de proceduri inițiate de democrați, ambele eșuate, prima fiind legată de o intervenție a lui Trump pe lângă președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca Ucraina să redeschidă o anchetă de corupție ce viza compania Burisma cu care colabora Hunter Biden, anchetă care, conform republicanilor, fusese închisă în urma presiunilor vicepreședintelui Joe Biden.

După ce republicanii au obținut anul trecut majoritatea în Camera Reprezentanților, în urma alegerilor de la jumătatea mandatului, au promis că vor investiga familia Biden pentru că aceasta ar fi profitat de contactele sale politice pentru a face afaceri personale.

Casa Albă a condamnat virulent inițiativa de impeachment împotriva președintelui Biden, considerând-o drept o acțiune cu motivație “extrem de politică” lansată de republicani cu un an înaintea alegerilor prezidențiale, la care președintele democrat dorește să obțină al doilea mandat.

“Republicanii din Cameră l-au anchetat pe președinte timp de nouă luni și nu au găsit nicio singură probă a unui act condamnabil”, a scris pe rețeaua X (fosta Twitter) purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams. (Agerpres)

Lasă un comentariu