Târnosirea bisericii din filia Seleuș, parohia Zagăr, protopopiatul Sighișoara

Distribuie pe:

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în filia Seleuș, parohia Zagăr, protopopiatul Sighișoara. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul “Sfinții Trei Ierarhi”. În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori din localitate și împrejurimi.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: “Să-I mulțumim Mântuitorului Hristos pentru această zi în care El S-a coborât la noi prin cuvântul evanghelic și prin Taina Euharistică. Într-adevăr, în Dumnezeiasca Liturghie, noi ne întâlnim cu Hristos. În Dumnezeiasca Liturghie, El, Domnul vieții, ne hrănește, ne învață, ne mângâie și ne tămăduiește, fiind cu noi până la sfârșitul veacului, cum a promis. Iată de ce avem datoria să rămânem statornici în credința străbună care reprezintă un far luminos în pelerinajul pământesc și un reazem puternic în lupta vieții. Credința în Dumnezeu este izvorul tuturor posibilităților, pentru că toate-i sunt cu putință celui ce crede”.

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Silviu Eugen Popescu, preot al parohiei Zagăr începând cu data de 25 martie 2010, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la edificarea și înfrumusețarea locașului de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Seleuș reprezintă rezultatul lucrărilor de înfrumusețare și amenajare interioară a unui imobil oferit de către Primăria Comunei Zagăr, în anul 2004. Începând cu anul 2013, sub păstorirea părintelui Silviu Eugen Popescu, au fost demarate ample lucrări de restaurare și transformare arhitecturală a imobilului. Astfel, a fost ridicat turnul clopotniță, fiind lipit de peretele sudic al edificiului. De asemenea, șarpanta și acoperișul bisericii au fost înlocuite integral. În anul 2021, interiorul locașului de rugăciune a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind executată de către pictorul Romeo Păvăloaia. În prezent, comunitatea ortodoxă din filia Seleuș numără 40 de familii, precizează Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei.

Lasă un comentariu