Prof. dr. Maria Moța: “Vom încetini ritmul de creștere a diabetului zaharat în momentul în care vom stăpâni obezitatea”

Distribuie pe:

Profesor doctor Maria Moța, membră a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), a declarat, miercuri, în cadrul Conferinței Naționale “Interdisciplinaritate și Cercetare în Diabetul Zaharat” organizată de Academia de Științe Medicale și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, că ritmul de creștere a diabetului zaharat poate fi încetinit doar atunci când va putea fi stăpânită obezitatea.

“S-a agreat internațional să se folosească termenul de epidemie de diabet și aș mai completa că epidemia încă nu s-a încheiat cu toate măsurile noastre, mai mult teoretice. Pentru că în practică e foarte greu să faci prevenție, dar conștientizând populația, epidemia nu s-a încheiat și convingerea mea tot mai mare este că vom încetini ritmul de creștere a diabetului zaharat în momentul în care vom stăpâni obezitatea. În 2016, au fost ultimele date statistice stabile publicate legat de epidemia de suprapondere și obezitate. Și atunci se discuta că avem un 1.900.000.000 de persoane în lume cu surplus ponderal, iar dintre acestea, 600 de milioane având obezitate”, a declarat dr. Maria Moța.

Potrivit doctorului Maria Moța, fostul președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că până în 2030 se poate previziona statistic că vor exista peste 2 miliarde de persoane cu surplus ponderal, iar din acestea, în jur de 1.000.000.000 vor avea obezitate.

“E foarte mult și ne arată riscul foarte mare de diabet zaharat de tip doi, de steatoză hepatică, cu toate complicațiile de boli cardiovasculare și bolile renale. Pot să fie agravate de obezitate bolile endocrine, ovarul polichistic, hipotiroidismul, bolile osteoarticulare și o grămadă întreagă de afecțiuni. Și atunci zic, deși obezitatea este ostentativ vizibilă, nu înțelegem, eu, personal, nu înțeleg cum încă se discută dacă este o boală cu statutul ei. Recunoaștem toate complicațiile obezității, sunt o serie de boli care vin ca și complicații ale obezității, iar obezitatea este cauză primară și nu încercăm și nu luăm măsuri foarte drastice pentru a o preveni”, a arătat doctorul. (Agerpres)

Lasă un comentariu