De la 1 octombrie, Crește salariul minim brut la 3.300 de lei. Salariile din construcții, agricultură și industria alimentară rămân scutite de plata CASS

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut, de la 3.000 lei, la 3.300 lei.

“Astăzi, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe țară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creștere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariați”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul ședinței.

El a menționat că măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerț și IMM-uri.

Salariul minim net va crește cu 181 de lei, ajungând la 2.079 de lei.

Guvernul a renunțat, ieri, la eliminarea excepțiilor de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru salariile din construcții, agricultură și industria alimentară, acestea urmând să rămână ca până în prezent. “Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toții, și mai ales și eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță. Toate salariile din construcție, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu