Cum îi recunoaștem pe falșii prieteni

Distribuie pe:

Prietenii ar trebui să îți crească stima de sine și să îți îmbunătățească starea de spirit, dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Relațiile dintre oameni sunt construite pe înțelegere reciprocă, lăsând suficient spațiu pentru ca fiecare să se dezvolte în modul în care dorește, fără a-l limita pe celălalt sau a-i impune ceva.

Însă, psihologul american Garfield Hylton, citat de libertatea.ro, ne sfătuiește ca atunci când, dimpotrivă, simțim că întreținem o prietenie doar din inerție, care nu face decât să ne țină pe loc sau, și mai rău, să ne transforme și pe noi în ceea ce nu ne place, ar trebui să ne distanțăm fără regrete de o astfel de relație sau chiar să rupem orice legătură cu persoana devenită toxică.

Specialistul american ne prezintă și trăsăturile prietenului fals, cu care nu merită să ne pierdem timpul.

Este constant negativ - Dacă simți că unul dintre prietenii tăi te seacă de energie și ești obosit după o întâlnire cu el, motivul este pesimismul acestuia. El găsește mereu partea negativă a unei situații și se plânge frecvent de ceea ce i se întâmplă. Pentru că această atitudine nu îți va face bine pe termen lung, iar tu nu îi poți schimba perspectiva, ar fi bine să reduci interacțiunile cu el.

Are un comportament manipulator - Deoarece oamenii toxici se gândesc la ei înșiși în primul rând, vor descoperi cu abilitate modul în care compania ta le poate aduce beneficii. Prietenii falși utilizează manipularea emoțională pentru a obține ceea ce își doresc. Ei pot folosi vinovăția, șantajul emoțional sau alte tactici pentru a te controla. Poate că ești mai realizat decât ei în anumite domenii (dragoste, profesional sau financiar), prin urmare, prietenii falși se folosesc de acest statut pentru a câștiga influență. În acest caz, nu le pasă cu adevărat de tine ca persoană, ci doar folosesc asocierea cu tine în interes propriu.

Nu își arată sprijinul - Prietenii adevărați sunt acolo pentru tine în momentele dificile, însă prietenii toxici dispar sau pot fi lipsiți de empatie când ai nevoie de ajutor. De asemenea, prietenii adevărați se bucură pentru tine și te felicită atunci când realizezi ceva de valoare în viață, în schimb, prietenii falși tac mâlc. Ei devin invidioși și disprețuitori față de realizările tale, minimalizându-le în mod constant sau ignorându-le cu totul.

Îți încalcă limitele - În mod repetat, prietenii toxici aduc în discuție subiectele despre care le-ai spus clar că nu dorești să vorbești, te enervează intenționat, apoi îți reproșează că nu ai simțul umorului. Ține la distanță aceste persoane, căci pe termen lung, o relație cu ei va fi extrem de dificilă. Nu trebuie să fii pe placul nimănui, ci este suficient să fii tu însăți, iar prietenii reali din viața ta îți vor rămâne alături.

Le place să bârfească - Atunci când cineva vorbește cu tine despre alții, în mod sigur și despre tine va bârfi când va avea ocazia. Prietenilor toxici le lipsește adesea integritatea de a păstra secretă o informație confidențială. Ba chiar, abia așteaptă să o spună mai departe, pentru a te pune în umbră și pentru a-ți știrbi din reputație.

Nu își respectă promisiunile - Oamenii toxici au tendința de a se pune pe ei înșiși pe primul loc. Dacă ai prieteni care întârzie, fie când e vorba să vă întâlniți, fie întârzie să îți înapoieze ceva ce le-ai împrumutat ori nu se țin de cuvânt într-o anumită privință, exclude-i din viața ta. Dacă observi că un prieten nu își respectă promisiunile în mod constant sau că întârzie anormal de mult la întâlniri, ar fi bine să îi spui înainte ca lucrurile să scape de sub control. Lui nu îi pasă suficient de prietenia voastră.

Cauzează stres și anxietate - Relația cu un prieten toxic poate provoca stres, anxietate și chiar depresie. Te simți mereu epuizat emoțional în prezența lui. De ce ai vrea să îți pierzi timpul cu o astfel de persoană?!

Te critică mereu - Nu vor să le iei fața, așa că vor face tot ce le stă în putință pentru a-ți ataca subtil stima de sine. Fac glume sarcastice sau denigratoare, nu îți oferă sprijin sau încurajare și te fac să te simți nesigur. Ei se simt amenințați de tine și îți critică în mod constant și negativ alegerile, aspectul sau abilitățile tale.

Comunică selectiv - Falsul prieten devine comunicativ doar atunci când are nevoie de ajutor și te transformă în psihologul lui gratuit. Va domina conversația, folosind orice feedback drept combustibil pentru a susține un întreg monolog. Atunci când vine și rândul tău să îți expui problemele, nu mai este atent, nu mai are timp... Este cazul să reflectezi asupra acestui aspect și să rupi “prietenia”. Cu siguranță există alți oameni în jurul tău, mult mai potriviți pentru a lega o relație de prietenie, bazată pe încredere, respect și empatie. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu