Propuneri ale polițiștilor: Amenzi mai mari pentru șoferi, confiscarea mașinilor conduse de drogați, prime pentru capturarea de droguri

Distribuie pe:

Miercuri, chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, propunerile de modificări legislative pe care le au polițiștii în vederea creșterii siguranței rutiere, combaterii traficului și consumului de droguri.

La capitolul siguranță rutieră, măsurile propuse în pachetul de măsuri prezentat prevede consolidarea parteneriatului cu cetățenii care surprind abateri grave în trafic cu mijloacele proprii de înregistrare, modificări în ceea ce privește confiscarea autovehiculelor, extinderea obligativității testării antidrog/alcool, în trafic, de către polițist și eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.

Totodată, sunt clarificate situațiile și procedurile de imobilizare și ridicare a vehiculelor, astfel încât, în situația în care conducătorul auto este depistat în trafic sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, să nu mai existe riscul generării unei stări de pericol, prin lăsarea la acel moment a vehiculului sub controlul său.

Se propune, de asemenea, recalcularea punctului de amendă, la valoarea de astăzi a salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, spre exemplu, o creștere a acestuia de la 145 de lei la 165 de lei, în contextul noului salariu minim aplicabil de la începutul anului 2024.

În ceea ce privește traficul de droguri, măsurile propuse sunt:

- înăsprirea condițiilor în care un infractor poate beneficia de reducerea pedepselor,

- eliminarea posibilității condamnării cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor de trafic de droguri,

- incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor,

- instituirea unor noi circumstanțe agravante referitoare la deținerea de droguri în spații publice în care au acces tinerii și copiii.

În plus, se propune acordarea de bonificații polițiștilor, pentru capturarea unor cantități semnificative de droguri, substanțe interzise, arme și muniții, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum și denunțarea unor fapte de corupție. Astfel, în funcție de criteriile stabilite, polițistul poate primi 5% din valoarea cumulată, dar nu mai mult de 20 de salarii medii, respectiv 3 salarii medii brute pe economie, în situația denunțării unor fapte de corupție. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu