La Oarba de Mureș, Eroii neamului românesc, comemorați de elevii Liceului Teoretic ,,Andrei Bârseanu” din Târnăveni

Distribuie pe:

În cadrul săptămânii “Școala Verde”, elevii clasei a IX-a C din cadrul Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni au desfășurat o activitate de întreținere și îngrijire a monumentului din incinta Cimitirului eroilor din Oarba de Mureș. Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea prof. Maria Hărșan (dirigintele clasei), alături de care s-au aflat prof. Ecaterina Puia și părintele Sergiu Dumitru, protopop al protoieriei Târnăveni.

Activitatea a avut drept scop dezvoltarea orizontului de cunoaștere cu caracter pluridisciplinar, integrarea noțiunilor de geografie, istorie, literatură și religie cu specificul cadrului natural și cu regiunile străbătute, precum și cultivarea sentimentului de patriotism prin declanșarea de emoții și aprecieri asupra frumuseților fizice ale țării și împletirea cu elemente de istorie ale trecutului și prezentului poporului român.

În prezența numeroșilor tineri, în proximitatea monumentului eroilor, părintele protopop a oficiat un serviciu religios. Apoi elevul Sebastian Szakacs a subliniat importanța comemorării eroilor căzuți în luptă pentru apărarea patriei în Bătălia de la Oarba de Mureș, care a avut loc la 16 septembrie - 6 octombrie 1944 între Diviziile 9 și 11 Infanterie română și Divizia germană 8 Cavalerie SS, pentru cucerirea dealului Sângeorgiu de lângă Oarba de Mureș. În continuare, elevii au derulat activități de întreținere și îngrijire a monumentului eroilor.

Importanța și valoarea instructiv-educativă a acestei activități extra-curriculare a contribuit la dezvoltarea spiritului de observație al elevilor, precum și la formarea și dezvoltarea sentimentelor de prețuire și atașament față de istoria poporului român. Totodată, acțiunea a avut un pronunțat caracter civic, elevii manifestându-și respectul față de jertfa supremă a eroilor și a sacrificiului pe care

l-au făcut pentru apărarea țării și a credinței strămoșești.

Prof. Maria Hărșan

Lasă un comentariu