FMI vine la București pentru consultări privind situația economiei

Distribuie pe:

O echipă a Fondului Monetar Internațional se va afla la București în perioada 25 septembrie - 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei românești în baza Articolului IV, a anunțat, într-un comunicat, instituția financiară internațională. Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI.

Echipa FMI va discuta cu autoritățile române despre politicile economice în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Băncii Naționale a României și ai altor agenții guvernamentale, se arată în comunicatul semnat de Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, citat de agențiile de presă. Totodată, experții instituției financiare internaționale se vor întâlni cu reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor neguvernamentale.

În urmă cu o lună, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că, în cazul în care Guvernul nu ia măsurile de ajustare fiscală și consolidare fiscală necesare, acestea vor fi făcute de piețe și corecția prin mecanisme de piață este mult mai greu de controlat. “În cazul în care corecția fiscală și consolidarea fiscală nu ating nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituțiile cu care lucrăm, o bună parte din corecție se va face de către piețe”, a spus Isărescu în luna august (agerpres.ro).

Vizita delegației FMI survine în contextul în care Guvernul pregătește măsuri de austeritate și creșteri de TVA care vor afecta, practic, viața tuturor cetățenilor.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș a declarat de mai multe ori că “dacă nu luăm aceste măsuri drastice, de reducere a cheltuielilor și a deficitului, vom apela la FMI, că vom ajunge din nou în situația în care am fost în 2010”.

Printre măsurile preconizate:

- locuințele până la 120.000 euro vor avea TVA crescută până la 9% și ar putea avea chiar 19%, pentru cele care depășesc acest prag.

- se mărește TVA pentru transportul în scop turistic la 19%.

- pentru produsele montane, bio, tradiționale, produse alimentare cu concentrație mare de zahăr, accesul la bâlciuri, parcuri de distracție și parcuri recreative, târguri, 19%.

Potrivit analistului economic Gabriel Biriș, “creșterea cotelor de TVA pentru aceste grupuri de servicii va avea un impact direct pentru că, istoric vorbind, de fiecare dată când s-au operat reduceri de TVA, nu au scăzut prețurile în aceeași proporție sau în unele cazuri au crescut. Iar de fiecare dată când a crescut TVA, au crescut prețurile. Este de așteptat să vedem creșteri de prețuri.

Să spunem că nu avem o variantă finală pentru aceste modificări. Noi așteptăm documentul oficial”.

… Și noi! (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu