Ministrul de externe ungar: UE ar fi trebuit să “izoleze” războiul din Ucraina

Distribuie pe:

Uniunea Europeană ar fi trebuit să “izoleze” războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe al Ungariei, într-un interviu difuzat recent de cnbc.com: “Uniunea Europeană ar fi trebuit să izoleze acest război în Ucraina, dar în loc de asta, UE a globalizat conflictul”, a spus Péter Szijjártó la recentul Summit Belt and Road, de la Hong Kong.

Szijjártó a criticat reacția Europei, spunând că acesta provoacă diviziune între Est și Vest: “Unul dintre impacturile globale ale războiului este că lumea pare să fie din nou împărțită în blocuri și acest lucru este rău pentru că dacă nu există comunicare și cooperare între țări, atunci, practic, renunți la speranța pentru pace”.

Nu este prima dată când ministrul de externe al Ungariei condamnă gestionarea de către UE a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Szijjártó a declarat în ianuarie că sancțiunile Bruxelles-ului împotriva Rusiei “nu au îndeplinit, în mod evident, așteptările” și au afectat economiile europene mai mult decât Rusia.

“Economia Rusiei nu este în genunchi, cu siguranță. Putem avea evaluări diferite despre cât de prost performează, dar nu este îngenunchiată și războiul nu se apropie de sfârșit, iar economia Europei suferă mai mult de pe urma sancțiunilor decât economia rusă”, a declarat el pentru CNBC la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.

“Europa este într-o formă proastă, din punct de vedere economic și din punct de vedere al securității, așa că avem nevoie de parteneri de cooperare care au succes, care ne dau impuls, care ne oferă șansa de a ne dezvolta mai rapid”, a adăugat el.

Inițiativa Belt and Road (prin care se dorește reconectarea Chinei cu Europa, prin proiecte de anvergură pe teritoriul a trei continente - Asia, Africa și Europa - n.n.) a fost lansată inițial în 2013 de președintele chinez Xi Jinping, dar această strategie ambițioasă a întâlnit nenumărate obstacole în ultimul deceniu, atât din punct de vedere politic, cât și logistic, notează sursa citată (I.S.)

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu