Emisiune numismatică: 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 2 octombrie 2023, o monedă din argint cu tema 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Aversul monedei prezintă modele de cusături tradiționale românești, inscripția “ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală “10 LEI” și anul de emisiune “2023”, iar reversul o prezintă pe Regina Maria purtând ie, semnătura reginei și inscripțiile “20 DE ANI DE LA ADOPTAREA CONVENTIEI PENTRU SALVGARDAREA PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL” și “ARTA CAMASII CU ALTITA - ELEMENT DE IDENTITATE CULTURALA”.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate) este de 460 de lei pentru o monedă, iar lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării poate fi utilizat formularul publicat pe site-ul www.bnr.ro. În cazul în care stocul destinat rezervărilor online se epuizează, BNR informează că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale instituției, începând cu data lansării emisiunii respective, fără a fi necesară o rezervare în acest sens. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: bnr.ro)

Lasă un comentariu