Astăzi, 4 octombrie, Ziua Mondială a Animalelor

Distribuie pe:

Motto: “Toate creaturile pământului simt la fel ca noi, toate creaturile se străduiesc pentru fericire la fel ca noi. Toate creaturile pământului iubesc, suferă și mor ca și noi, deci sunt lucrări egale ale Creatorului Atotputernic - frații noștri”.

(Sfântul Francisc de Assisi)

În fiecare an, în 4 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Animalelor, începând cu anul 1931, când inițiativa a fost adoptată în cadrul Congresului Internațional pentru protecția animalelor, desfășurat în Florența. Marcarea acesteia are drept scop promovarea drepturilor, dar și bunăstării tuturor animalelor, sălbatice, domestice, cu stăpân sau fără.

Sfântul Francisc de Assisi, călugăr italian din secolul al XII-lea, a fost fondatorul Ordinului Franciscan, cât și unul dintre primii activiști cunoscuți pentru drepturile animalelor. Conform legendei, Francisc de Assisi avea puterea de a învăța și dojeni animalele, ba chiar de a îmblânzi lupii doar cu vorbă bună. Sfântul considera că animalele erau creaturi ale lui Dumnezeu, la fel ca și oamenii, un punct de vedere diferit față de contemporanii săi și chiar față de unii indivizi ai zilelor noastre. Francisc de Assisi se referea adesea la animale ca la frații și surorile sale. Data de 4 octombrie este sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, fiind aleasă Ziua Mondială a Animalelor în memoria lui, aceasta fiind ziua morții sale.

Grădina Zoologică din Tg. Mureș va celebra și anul acesta World Animal Day 2023 (Ziua Internațională a Animalelor 2023), pe 4 octombrie.

World Animal Day (WAD) este o mișcare socială mondială, celebrată în fiecare an, în prima săptămână a lunii octombrie. Misiunea WAD este de a conștientiza importanța acordării de atenție bunăstării și calității vieții animalelor. Sloganul acestei ediții este ,,Big or small, love them all”, preciza KORONDI Kinga, inspector de specialitate Comunicare la Grădina Zoologică Târgu Mureș. Domnia sa adăuga: “Cu această ocazie, cei care s-au înscris, pot participa - contra costul biletului de intrare - și la un traseu ghidat de 45 de minute. În ofertă avem traseul verde, vizitatorii pot descoperi speciile de animale erbivore și elefanți din Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Vor afla de ce au dungi zebrele, cum o pot recunoaște pe Hella și care sunt diferențele între tipuri de coarne. Traseul Galben prezintă animalele de companie ale Grădinii Zoologice din Târgu Mureș. Vizitatorii vor afla care este diferența între fân și paie, ce specii de animale autohtone trăiesc în Transilvania și ce depozitează cămilele în cocoașa lor. Cei care aleg Traseul Roșu, pot descoperi prădătorii Grădinii Zoologice din Târgu Mureș. Vor afla care este diferența între jaguar și leopard, care este cel mai puternic simț al ursului și care este jucăria preferată a tigrului mic.

De altfel, în această zi sărbătorim și îngrijitorii de animale, munca cărora - deși de multe ori pare neobservată - este de neprețuit în Grădina Zoologică”.

LETIȚIA BOTA Foto: ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu