De la 1 octombrie a crescut și tariful minim orar pentru zilieri

Distribuie pe:

De creșterea salariului minim brut pe țară, începând cu 1 octombrie 2023, nu vor beneficia numai angajații, ci și zilierii, întrucât Legea nr. 52./2011 care reglementează activitatea acestora stabilește că plata minimă orară ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării orare minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.

Astfel, potrivit HG nr. 900/2023, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la suma de 3.300 lei lunar (fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri), pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei pe oră. Înainte de majorare, tariful orar era de 18,145 lei pe oră.

Potrivit Legii nr. 52/2011, o persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. De asemenea, durata activității ocazionale este de minimum o zi, corespunzătoare cu 8 ore de muncă.

Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, pe când zilierul minor va putea lucra 6 ore pe zi, însă nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Aceeași lege precizează că dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă.

Pentru remunerația acestei categorii de lucrători, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Aceste taxe se rețin din remunerația brută a zilierilor, aceștia încasând efectiv doar remunerația netă.

Beneficiarii acestui tip de activitate sunt obligați să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în registrul electronic de evidență a zilierilor.

Totodată, nerespectarea obligațiilor referitoare la remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate atrage o amendă în valoare de 10.000 lei. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu