Finanțare de 4,6 milioane de euro pentru restaurarea Castelului Teleki din Gornești

Distribuie pe:

Castelul Teleki din Gornești, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din Transilvania, a intrat în restaurare în urma accesării unei finanțări în valoare de 4,6 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul programului “România Atractivă”.

“Castelul ne-a fost retrocedat în anul 2011. Începând din acel moment am sperat ca într-o zi o să putem să-l renovăm. Trebuie să recunosc că nu cunoșteam destul de bine castelul și de aceea nu știam toate dificultățile care sunt legate de situația acestuia și, încetul cu încetul, mi-am dat seama că problema asta este dificilă și foarte costisitoare. Începând din 2014, am realizat că situația se poate schimba numai cu ajutorul unui proiect european sau ceva de acest gen, pentru că aceste cheltuieli de restaurare sunt foarte mari. Așa că am început să ne pregătim pentru asta. Pentru un proiect european trebuie să ai foarte multe documente, toate desenele, toate proiectele. A apărut acest program intitulat România Atractivă, prin fonduri PNRR, și am reușit să atragem 4,6 milioane de euro”, a declarat presei, marți, contele Kalman Teleki, proprietarul castelului.

Contele consideră că s-a pregătit cu proiecte pentru apariția unor posibilități de finanțare și crede că doar un miracol a făcut să apară acest fond.

“În prima fază am început să organizăm o tabără de vară pentru studenți, care au început să facă primele măsurători, primele studii. Am făcut 4 ani școala de vară pentru studenți și asta a fost, să zicem, baza proiectului pe care, în final, am ajuns să facem un studiu DALI, un studiu de fezabilitate pentru renovarea castelului. Noi încercăm să ne încadrăm în această sumă cu o reabilitare generală a castelului, asta înseamnă că toate părțile castelului sunt consemnate, dar nu știm dacă în final o să ne încadrăm în această sumă”, a arătat Kalman Teleki.

Contele a spus că este foarte mulțumit de firma care lucrează la restaurarea obiectivului și că până acum a fost respectat timpul atribuit pentru lucrări.

Restaurarea va dura mai puțin de trei ani, s-a început cu acoperișul, va continua cu pereții exteriori, apoi cu interiorul, în timp ce parcul dendrologic care îl înconjoară va mai avea de așteptat.

“Pe interior deocamdată nu s-a început nimic. Castelul acum este gol (...) Ar mai fi nevoie de fonduri pentru parc, dar nu sunt bani deocamdată. O să vedem ce fonduri putem atrage pentru parc, pentru că sunt mai multe probleme aici. Eu sunt optimist, am fost întotdeauna, am zis că o să ajungem să renovăm totul, așa că și grădina o să fie renovată cândva”, a arătat Kalman Teleki.

Castelul Teleki din Gorneși a fost construit între anii 1772-1803, este construit în stil baroc și este înconjurat de un impresionant parc dendrologic cu statui alegorice și este situat la 17 kilometri de Târgu Mureș.

Castelul a fost naționalizat în 1949, iar până la retrocedare a funcționat ca preventoriu TBC pentru copii. (Agerpres) (sursa foto: Checkedin.ro)

Lasă un comentariu