Depresia aniversară și remediile ei

Distribuie pe:

Pentru majoritatea persoanelor, aniversările sunt momente frumoase, pline de emoții pozitive, mai ales dacă se sărbătorește o nuntă, un botez sau o zi de naștere.

Totuși, există și situații în care evocăm pierderea unei persoane dragi sau un divorț, iar unele persoane se pot confrunta cu stări de tristețe sau depresie. Psihologii susțin că aceste emoții sunt firești și fac parte din procesul de vindecare sau de doliu, definindu-le ca fiind depresie aniversară.

Ce reprezintă

Mai concret, viva.ro arată că depresia aniversară este un termen folosit pentru a descrie o reacție emoțională și psihologică crescută sau accentuată, care apare în apropierea aniversării unui eveniment traumatic, cum ar fi sentimentul de tristețe ce apare ca răspuns la pierderea unei persoane dragi și poate fi declanșat de amintirea morții sau evenimentele importante din viață, la care nu mai participă cel dispărut. Oamenii sunt afectați episodic de astfel de stări, însă reușesc să le gestioneze mai bine odată cu trecerea timpului.

În comparație cu tristețea, depresia aniversară provoacă o stare negativă copleșitoare, care se intensifică în momentul evocării evenimentului. Însă, există mari diferențe între tristețe și depresie aniversară, care se pot distinge în funcție de factorii declanșatori, durata și intensitatea emoțiilor resimțite.

Factori declanșatori

Depresia aniversară poate fi declanșată de o varietate de factori asociați cu evenimentele sau experiențele traumatice din trecut. Aniversarea evenimentului traumatic poate reactiva amintiri dureroase și emoții asociate cu acea perioadă, iar în rememorarea amănunțită persoanele pot să revadă și să recapituleze evenimentul traumatic în detaliu în preajma aniversării, ceea ce amplifică emoțiile negative și suferința emoțională.

Asocierea aniversării cu emoții negative, cum ar fi durerea și suferința din trecut, poate duce la o intensificare a simptomelor depresive și ale anxietății. În multe cazuri, aniversarea unui eveniment traumatic este asociată cu o schimbare a sezonului sau a condițiilor meteorologice, ceea ce poate influența starea de spirit și sănătatea mintală.

Izolarea socială intervine când persoanele tind să se retragă în timpul aniversării, amplificând sentimentele de tristețe și singurătate, iar situațiile stresante din viața curentă, care se întâmplă în jurul aniversării, pot exacerba simptomele depresive. Conștientizarea timpului scurs de la evenimentul traumatic și a impactului persistent al evenimentului contribuie, de asemenea, la simțământul de durere și de suferință asociat cu aniversarea.

Cum se manifestă

Depresia aniversară poate fi identificată prin observarea unor semne și simptome specifice, care sunt adesea mai intense sau mai evidente în preajma aniversării unui eveniment traumatic. Cu toate acestea, modul de manifestare diferă de la o persoană la alta și se simte prin intensificarea sau agravarea simptomelor clasice ale depresiei, cum ar fi tristețea profundă, lipsa de energie, pierderea interesului pentru activități plăcute și probleme de concentrare.

La acestea, se pot adăuga stări generale de tristețe și dispoziție scăzută, care persistă pe o perioadă extinsă, dereglări de somn (dificultăți în a adormi, a rămâne adormit ori a avea un somn odihnitor, sau dimpotrivă, somn prelungit sau excesiv) sau schimbări de apetit (creșterea sau scăderea apetitului, care poate duce la modificări în greutate, senzația de foame constantă sau lipsa poftei de mâncare).

Remedii

Tratarea depresiei aniversare implică un proces individualizat, adaptat nevoilor și circumstanțelor fiecărui individ. Psihoterapia este esențială pentru pacienții care se confruntă cu acestă afecțiune, întrucât ajută la identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative asociate cu evenimentul traumatic.

De asemenea, participarea la ședințe de terapie de grup cu alți oameni care trec prin experiențe similare poate oferi sprijin emoțional, prin împărtășirea de resurse și tehnici de gestionare a stresului. Sprijinul familiei și al prietenilor poate contribui semnificativ la procesul de vindecare și la ameliorarea simptomelor depresive. Familia și prietenii pot încuraja persoana afectată să caute ajutor de la profesioniști, să participe la terapie și să respecte planul de tratament stabilit.

Potrivit specialiștilor în psihologie, crearea unui mediu sigur, pozitiv și lipsit de stres acasă sau în cercul de prieteni poate contribui la reducerea factorilor de stres și poate îmbunătăți starea de spirit a persoanei afectate. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu