Euro - Un vis frumos. Însă foarte greu de îndeplinit!

Distribuie pe:

Au trecut 15 ani de când România a fost primită în Uniunea Europeană. Deocamdată, guvernele au tot amânat să hotărască o dată precisă când și România va adopta moneda euro. Prin 2018, guvernele de atunci anunțau că a discutat ca acest important eveniment să aibă loc în anul următor, 2019. Însă, nu s-a mai pomenit nimic despre moneda euro să ia locul leului. La Congresul din martie, Liviu Dragnea, printre cele o sută de măsuri cuprinse în Proiectul de țară, amintea și de hotărârea că țara noastră va trece la moneda euro în anul 2024 dacă vor fi îndeplinite condițiile economice și politice (în prim-plan se afla justiția) impuse de Uniunea Europeană. Dragnea a plecat de la conducerea PSD, de atunci guvernanții care au urmat, până acum, au “uitat” cu totul de această problemă, mai ales că a venit peste noi pandemia, crizele guvernamentală și economică, majorarea prețurilor la energie electrică, gaze naturale, alimente, carburanți etc. Mai exact, trecerea noastră la moneda europeană a rămas un vis frumos, însă greu de îndeplinit, și tot mai îndepărtat, e imposibil de precizat o dată anume, peste câțiva ani se va întâmpla, ca și obținerea pentru români a intrării în spațiul Schengen, cu drepturile și obligațiile comune, egale, la fel cu ale cetățenilor din celelalte țări ale Uniunii, de care nu beneficiem noi și bulgarii. Croația, care de curând a fost primită în Uniunea Europeană, a intrat în zona Schengen cu drepturi depline. Actualul Guvern se ocupă de așa-zisa “reformă fiscală” pentru a acoperi gaura din buget și să reducă deficitul.

Șefii Băncii Naționale a României, într-un raport pe această temă, precizau că mai avem nevoie de mai mulți ani până să putem face acest pas. În condițiile în care “România își va păstra ritmul de creștere economică din ultimii ani, vom ajunge din urmă media zonei euro abia peste 27 de ani. Dacă ne preocupăm să atingem măcar 75% din medie zonei euro, avem nevoie de 13 ani”. Reducerea duratei de așteptare pentru a se întâmpla acest eveniment e posibil cu o singură condiție: să avem creștere economică mare și continuă. Profesorul Daniel Dăianu consideră că “dacă am avea o creștere economică în termeni reali de minimum 7-8%, am avea nevoie de

9-10 ani. Dacă intervin și alte considerente politice și geopolitice, sigur se poate imagina și un alt timp de parcurgere a acestei perioade!”

În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susține că: “Cea mai importantă piedică în calea trecerii la moneda euro este prăpastia dintre dezvoltarea diferitelor regiuni ale țării. «Teama» lui Isărescu este realitate ce rezultă din contribuțiile fiecărui județ și regiune cu fondurile virate la bugetul țării”. Exemplu fiind contribuțiile regiunilor Ilfov și Centru, cu sume importante de bani date la buget, în timp ce regiunea Muntenia Sud și Moldova sunt la coada clasamentului. Să nu mai vorbim de județele cu foarte multe comune care cer bani de la buget să plătească salariile și cheltuielile administrative. În timpul când era prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu “a propus să fie eliminat venitul mediu garantat și ajutoarele nejustificate, care susțin nemunca, mai exact spus, prea mulți preferă să stea acasă decât să muncească. E mai onorabil să câștigi un ban muncind decât să stai cu mâna întinsă să primești ajutor de la stat”. Fruntașe la ajutoare cerșite de la buget sunt județele sărace din Moldova și Muntenia. Cu astfel de atitudine față de muncă, România nu va putea trece la moneda euro nici peste 20 de ani!

Întrebarea, de ce, în 33 de ani, de așa-zisă democrație, indiferent de partidul sau partidele care au fost și sunt la guvernare, nu au făcut nimic pentru a înfăptui reforma administrativ-teritorială prin care să desființeze comunele și chiar județele sărace care nu dispun de venituri nici pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, să nu mai vorbim de lucrări de modernizare? Răspunsul este simplu, asigurarea voturilor pentru a ajunge la guvernare. Populația săracă și neșcolită este ușor de manipulat, în privința acordării voturilor, pentru că știe că dacă nu votează cu cine trebuie pierde bani primiți ca ajutor de la primar.

Fostul prim-ministru, în prezent ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, la o reuniune a Comitetului Interministerial pentru trecerea la moneda euro, a declarat că “trecerea la moneda euro se poate face numai după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre, trecere care să fie cât mai lină pentru cetățeni.”

De unde venituri ca în celelalte țări, să amintim numai Germania și Franța, când în România peste două milioane de cetățeni primesc ajutor de la stat pentru nemuncă, pentru a supraviețui.

Răspunsul fostului cancelar al Germaniei, Angela Merkell, la întrebarea de ce românii au venituri de câteva ori mai mici decât al germanilor, a fost: “Să muncească și românii ca germanii pentru a avea productivitatea lor.”

În concluzie, pentru români, trecerea la moneda euro rămâne un vis frumos, însă foarte greu de îndeplinit!

Ioan Husar

Lasă un comentariu