Trist! Boala unuia dintre soți, principalul motiv de divorț...

Distribuie pe:

În timp ce mulți oameni cred că diferențele majore de opinii și de interese sunt factori ce pot distruge o căsnicie, cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Iowa, citați de descopera.ro, au dezvăluit că boala unuia dintre soți este cel mai mare inamic al unei relații funcționale, care ar fi avut toate șansele să dureze până la adânci bătrâneți.

Femeia, furnizor de servicii medicale în casă

“Sănătatea partenerului de viață poate avea un impact semnificativ asupra relației de cuplu, fără ca această problemă să fie vreodată abordată deschis. Mai exact, atunci când partenera suferă de o afecțiune gravă sau este diagnosticată cu o boală cronică, acest lucru poate fi suficient pentru ca partenerul să se replieze și să se îndepărteze, renunțând la mariaj în cele mai multe cazuri.

Atunci când este sănătoasă, o femeie este adeseori principalul furnizor de servicii medicale în casă, ea fiind educată chiar din copilărie să ofere aceste servicii familiei sale. În schimb, bărbații care trebuie să aibă grijă de o parteneră bolnavă nu reușesc întotdeauna să ofere o îngrijire adecvată și se ajunge la divorț.

Sentimentul de teamă și de incertitudine față de viitor este accelerat adesea de stresul fizic și psihologic pe care îl presupune îngrijirea unui partener bolnav, fapt care poate fi cu atât mai dificil în situațiile în care o singură persoană este însărcinată cu responsabilitatea îngrijirii”, afirmă oamenii de știință americani.

Bărbatul pleacă...

După un studiu de peste două decenii, în care au fost monitorizate 2.701 de cupluri, cercetătorii au descoperit că rata divorțurilor este cu șase procente mai mare dacă soția este aceea care se îmbolnăvește, în comparație cu situațiile în care ele rămân sănătoase, în schimb, starea de sănătate a soților nu a influențat riscul de divorț în cazul cuplurilor monitorizate.

Prima cerință pentru a participa la studiu era ca unul dintre partenerii din fiecare cuplu să aibă peste 51 de ani. La finalul studiului, 32% dintre cuplurile studiate divorțaseră, iar în cazul a 24% dintre cupluri, unul dintre parteneri a rămas văduv sau văduvă.

Descoperirea cea mai surprinzătoare a acestei cercetări a fost că bolile și problemele medicale prezente într-un cuplu sunt primul factor determinant în decizia finală de a continua sau nu o relație. Urmează problemele financiare și infidelitatea.

Mai multă îngăduință

Pentru a face față unei boli a partenerului, psihologii spun că trebuie să îți recalibrezi așteptările de la relație, însă este greu să îți schimbi obiceiurile deodată. Este mai dificil și pentru că acest lucru se întâmplă, de obicei, la vârste înaintate, când amândoi parteneri au diverse neputințe, dar unul este mai sănătos și e nevoit să îl îngrijească pe cel bolnav.

Acesta din urmă poate fi mai morocănos și mai nemulțumit, felul lui de a fi se modifică și totul devine mai greu de suportat, așa că la amândoi apar depresii, iar comunicarea devine dificilă.

Dacă te afli în această situație, încearcă să devii mai îngăduitor, indiferent dacă ești bolnav sau îngrijitor. Totodată, stabilește anumite limite, nu îl lăsa pe cel suferind să te exploateze uneori doar dintr-un capriciu. Nu te sacrifica până ajungi să rămâi fără nicio resursă, rezervă-ți timp pentru odihnă, pentru plimbări scurte sau chiar pentru un hobby pe care îl poți face acasă.

Vorbește despre dificultățile prin care treci cu o prietenă apropiată sau cu un psiholog. Astfel, vei putea să ai grijă mai bine de cel suferind și relația voastră va fi mai bună.

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu