Importanța lucrării filantropice desfășurate în județele Alba și Mureș

Distribuie pe:

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat, zilele trecute, la conferința cu titlul “Parteneriat de succes în județul Alba, pentru educația copiilor și integrarea profesională a tinerilor care provin din medii defavorizate”. Evenimentul a avut loc în Sala de conferințe “Capernaum” din incinta Căminului bisericesc “Peregrinus” din Alba Iulia. Întâlnirea a fost organizată de Asociația Filantropia Ortodoxă (AFO) Alba Iulia, fiind invitați să participe reprezentanții autorităților publice județene și locale care sunt parteneri în finanțarea Centrelor de Zi și a Centrelor After School administrate de Asociație, precum și directorii școlilor și cadrele didactice implicate, alături de preoții coordonatori.

Evenimentul a debutat prin cuvântul de deschidere adresat celor prezenți de către părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt de binecuvântare, prilej cu care a evidențiat importanța lucrării filantropice desfășurate în județele Alba și Mureș. De aseme-nea, au mai luat cuvântul Ion Dumitrel - președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Pleșa - primarul municipiului Alba Iulia, prof. Elena Ignat - inspector școlar, Emanuel Țapu - director executiv al HEKS/EPER România, Daniela Truța - director executiv al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, și psiholog Nicoleta Presecan - manager de formare în cadrul AFO Alba Iulia.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: “Lucrarea filantropică din Eparhia noastră are în vedere, printre altele, atât educarea copiilor, cât și integrarea profesională a tinerilor care provin din medii defavorizate. O astfel de dăruire iubitoare se realizează în cadrul centrelor educaționale și al programului After School, asigurându-se grija adecvată pentru instruirea și formarea caracterului acestor «frați prea mici» ai lui Hristos. În exercitarea slujirii sociale, trebuie să trecem dincolo de inteligența verbală și logica matematică, etalând empatia și afecțiunea. Prin conlucrarea cu autoritățile publice locale, slujitorii Bisericii pot contribui efectiv la prevenirea abandonului școlar și la ameliorarea unor situații neplăcute. Numai așa, acești copii și tineri, aflați în dificultate, vor fi, în viitor, folositori societății noastre românești”.

În cadrul întrunirii, a avut loc prezentarea rețelei județene a Centrelor de Zi pentru copii defavorizați, formată din 12 așezăminte, în care sunt ocrotiți zilnic 300 de copii. Aceste centre funcționează printr-un parteneriat de 20 de ani între Consiliul Județean Alba și Primăriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Zlatna, Baia de Arieș, Hopârta, Valea Lungă și Roșia de Secaș. De asemenea, tot în cadrul evenimentului, a fost evidențiată rețeaua Centrelor After School “Educație spre Vocație”, formată din 14 centre, în care sunt ocrotiți zilnic 314 copii care provin din medii vulnerabile. Aceste centre funcționează printr-un parteneriat de 8 ani cu Primăriile din Ighiu, Sântimbru, Sebeș, Aiud, Cugir, Berghin, Rădești și Miraslău. Începând cu anul 2002, acestora li se adaugă Centrul After School “O șansă pentru toți”, pentru 100 de copii din municipiul Sebeș, informează Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei. Aceeași sursă precizează și că în a doua parte a evenimentului a avut loc lansarea proiectului “Incluziunea pe piața muncii pentru tinerii adulți dezavantajați din România”, finanțat de Fundația HEKS România. Grupul țintă al proiectului îl constituie 100 de elevi din clasele a VII-a sau a VIII-a și 60 de elevi din anii terminali ai liceelor tehnologice/școlilor profesionale, în anul școlar 2023-2024, respectiv 200 de elevi din clasele a VII-a sau a VIII-a și 120 de elevi din anii terminali ai liceelor tehnologice/școlilor profesionale, în anul școlar 2024-2025. La final, Întâistătătorul Eparhiei noastre a înmânat Diplome de absolvire a cursului de manager în servicii sociale unui număr de 27 de coordonatori ai serviciilor sociale din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Lasă un comentariu