Prima intervenție de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Distribuie pe:

O echipă de medici din cadrul Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie și Secției Clinice Chirurgie Generală II au realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenție chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Intervenția a constat în refacerea și stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operații succesive la un interval de 5 zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale și vasculare cu hemoragii severe sau alte complicații care pun în pericol viața.

Pentru prima oară într-o astfel de intervenție, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii,o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucție și Printare 3D din cadrul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș.

Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucție 3D și a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziția acestora, scurtând considerabil timpul operator.

Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viață normală. Fără această intervenție, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever și o calitate a vieții scăzută.

Echipa operatorie: Prof. Dr. Radu NEAGOE - medic primar chirurgie generală, Șef Lucrări Dr. SOLYOM Arpad și As. Univ. Dr. FODOR Pal - medici primari ortopedie și traumatologie, Dr. Raluca FODOR - medic primar Anestezie și Terapie Intensivă. Medici rezidenți: Dr. Daniel DACHER, Dr. LASZLO Orsolya, Dr. KOVACS Andor.

Biroul de presă

Lasă un comentariu