NATO este alături de Israel, dar cere ca riposta contra Hamas să fie “proporțională”

Distribuie pe:

Țările membre ale NATO, reunite la Bruxelles la nivelul miniștrilor apărării, și-au exprimat joi “solidaritatea” cu Israelul după atacul lansat de Hamas la finalul săptămânii trecute, dar au cerut ca reacția să fie “proporțională”, indică un comunicat al Alianței Nord-Atlantice, relatează Agerpres.

“Aliații și-au exprimat solidaritatea cu Israel, indicând în mod clar că (această țară) are dreptul de a se apăra într-o manieră proporțională contra acestor acte de terorism nejustificate”, arată un comunicat al NATO difuzat la scurt timp după începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniștrilor apărării din Alianță.

Participanții au cerut Hamas “eliberarea imediată” a tuturor ostaticilor și protejarea cât mai bună posibil a civililor. Ei au declarat în mod clar că nicio țară și nicio organizație nu ar trebui să caute obținerea de avantaje de pe urma situației actuale.

Miniștrii apărării aliați au fost informați de omologul lor israelian, Yoav Gallant, care s-a adresat prin videoconferință, despre “atrocitățile comise de Hamas contra civililor israelieni și cetățenilor mai multor țări membre NATO”.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO condamnă atacurile teroriste în cei mai puternici termeni posibili, adăugând că “Israelul nu este singur”.

Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a salutat faptul că NATO “este mai puternică și mai unită ca oricând” și a subliniat că alianța continuă să fie “forul fundamental” pentru menținerea de consultări asupra securității transatlantice.

“Continuăm să ne concentrăm în NATO pe consolidarea apărării și descurajării și aș spune doar că NATO este mai puternică și mai unită ca oricând”, a declarat joi Austin, într-o conferință de presă comună cu Stoltenberg, potrivit EFE. Înaltul oficial american a adăugat că NATO “continuă să fie forul fundamental pentru consultările, deciziile și acțiunile privind securitatea transatlantică”.

Hamas este “o organizație teroristă, nu sunt militanți sau combatanți ai libertății”, a subliniat ministrul apărării britanic Grant Schapps, înaintea reuniunii de joi. (Sursa foto: NATO.int)

Lasă un comentariu