Președintele Agenției Naționale a Medicamentului semnalează lipsa anumitor produse de pe piață pentru o perioadă

Distribuie pe:

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, Răzvan Prisada, a atras atenția, luni, asupra discontinuităților de pe piață, care constau în lipsa, pentru o anumită perioadă, a anumitor medicamente, relatează Agerpres.

“Există discontinuități. Discontinuitățile, de obicei, constau (…) în lipsa, pentru o anumită perioadă, câteva săptămâni, maxim câteva luni, a anumitor produse din piața medicamentelor din România, pe motive de obicei de producție, dar există și o aprovizionare insuficientă, raportat la nevoile pe care pacienții le au în anumite perioade. Există cantități în piață, dar ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă”, a spus Răzvan Prisada, luni, cu prilejul lansării Asociației Pacienților cu Boli Endocrine.

El a punctat că situația poate fi gestionată pe baza cifrelor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deoarece cel mai adesea este vorba despre medicamente care sunt decontate.

“Ne uităm la cifrele de decontări din anii trecuți pentru a putea să avem o idee, de fapt, care este necesarul real, pentru a putea solicita deținătorului de autorizație de punere pe piață aprovizionarea pieței cu cantități suficiente. (…) În condițiile în care aceste date nu sunt actualizate (…) ne este foarte dificil să anticipăm, de fapt, nevoia pentru o serie de medicamente (…), mai ales cele care se adresează unui număr definit, limitat de pacienți”, a explicat Răzvan Prisada.

El a punctat că o eventuală criză a medicamentelor depinde de cum va evolua sezonul epidemiologic.

“În condițiile în care vom avea un sezon - să zicem - obișnuit, lucrurile ar trebui, pe predicțiile pe care le avem acum, să fie sub control. Dacă însă există și vor exista vârfuri de consum, și lucrul acesta îl vom vedea odată cu evoluția sezonului, este posibil, la nivel european, să existe perioade de sincope, în același sens pe care l-am descris mai devreme, în care cantitățile pe care le avem disponibile să nu fie suficiente într-o anumită perioadă de consum maxim, să nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile. Ce am încercat să facem pentru a nu ne mai afla în aceeași situație cu cea de anul trecut este să acoperim, prin producție, la nivel național, anumite produse, mă refer de exemplu la câteva antibiotice care anul trecut au fost deficitare”, a spus Răzvan Prisada.

Pe de altă parte, el a amintit că Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului au demarat, din 18 septembrie, o serie de verificări în farmaciile și depozitele identificate că au efectuat operațiuni cu două dintre medicamentele de pe lista stupefiantelor.

“Până la finalul săptămânii trecute, controalele acoperiseră undeva între 200 și 250 de farmacii, la nivel național. Ele au fost luate în ordinea cantităților pe care le-au rulat și cred că au fost identificate nereguli care au fost și sancționate undeva în maxim zece unități”, a adăugat Răzvan Prisada.

(Sursa foto: Pixabay)

Lasă un comentariu