Investițiile UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie pe:

Pentru a răspunde unor preocupări locale privitoare la investițiile din UMFST și la resursele financiare din care urmează ca acestea să se realizeze, precizez următoarele:

1) A început deja construcția, în campusul central, a noului Cămin pentru studenți cu 260 de locuri (P+3), investiție derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

2) Spitalul universitar George Emil Palade - procedura de licitație este în curs de finalizare, urmând a se anunța câștigătorul foarte curând. Proiectul este finanțat din venituri proprii și prin fonduri PNRR din cadrul Componentei 12 - Sănătate.

3) Centrul de instruire și formare a resursei umane în medicină - MedX - proiectul a fost deja depus pentru evaluare în cadrul programului PNRR - Reforma 3 - “Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate” din cadrul Componentei 12 - Sănătate.

4) Campusul de învățământ tehnic dual - ERGOPOLIS - proiect finanțat prin programul PNRR/2022/C15/MEDU/I6/Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual - contractul de finanțare este semnat și se lucrează la caietul de sarcini.

5) Clădirea Poștei din str. Mărăști - SpaceX - proiectul de reabilitare și conversie în spațiu didactic a fost deja depus pentru finanțare în cadrul programului PNRR - Componenta 15 - Educație, Investiția 17: Asigurarea infrastructurii universitare; apelul “Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”, lansat de Ministerul Educației.

6) Biblioteca universitară - proiectul a fost depus pentru finanțare în cadrul programului PNRR - Componenta 15 - Educație, Investiția 17: “Asigurarea infrastructurii universitare - construcții noi; apelul “Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” lansat de Ministerul Educației.

7) Clădirea Poștei din Piața Victoriei și cea a Mureș Mall - proiect de reabilitare în curs de realizare - se va depune în cadrul programului POR - 3.2. “Eficiență energetică în clădiri publice”.

Resursele alocate universității de la bugetul de stat pentru investiții reprezintă doar 6% din totalul sumelor alocate pentru investiții în anul 2023. Restul de 94% are ca sursă veniturile proprii ale universității obținute în condițiile legii și sumele obținute din numeroasele proiecte cu finanțare directă/indirectă europeană câștigate de universitate.

Acestea sunt datele concrete. Restul sunt speculații!

Prof. dr. Leonard Azamfirei

Lasă un comentariu