Precizări privind plata indemnizațiilor de însoțitor pentru persoane cu dizabilități grave, restante

Distribuie pe:

Având în vedere informațiile eronate apărute în spațiul public, prin care Municipiul Târgu Mureș este acuzat că nu a plătit indemnizațiile de însoțitor pentru persoanele cu dizabilități grave din luna august 2023, cu plata în luna septembrie, dorim să facem următoarele precizări:

Indemnizația de însoțitor lunară aferentă persoanelor cu dizabilități grave este în prezent de 1.890 de lei, urmând să crească începând cu luna octombrie 2023. Din această sumă, contribuția Municipiului este de 10%, iar restul de 90% reprezintă contribuția statului.

Pentru luna august 2023, Guvernul nu a virat banii către autoritățile locale, prin urmare, aproximativ 1.200 de persoane cu dizabilități grave din Târgu Mureș nu au primit banii cuveniți.

Același lucru s-a întâmplat și în luna septembrie 2023, contribuția de 90% de la bugetul de stat nefiind virată către autoritățile publice locale.

Municipiul Târgu Mureș a prevăzut încă de la început, în buget, contribuția proprie de 10% (aproximativ 200.000 de lei/lună) necesară tuturor persoanelor afectate, pentru fiecare lună până la finalul anului.

Totodată, Municipiul, prin Direcția de Asistență Socială, a solicitat oficial, atât Guvernului, cât și Prefecturii Județului Mureș, urgentarea măsurilor de deblocare a sumelor necesare pentru plata indemnizațiilor restante.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate, având în vedere lipsa unui răspuns oficial din partea instituțiilor responsabile până la acest moment, primarul Soós Zoltán a propus ca, până la rezolvarea blocajului de la nivel central, Municipiul să plătească sumele restante din bugetul propriu, urmând să recupereze aceste sume la momentul în care acestea vor fi virate de către Guvern.

Plata acestor sume se va face în urma unei rectificări bugetare care va avea loc în cadrul primei ședințe a Consiliului Local.

Ca o ultimă precizare, sumele necesare pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități accentuate, medii și ușoare nu înregistrează restanțe, fiind plătite direct de la bugetul de stat prin AJPIS Mureș.

Lasă un comentariu